Најновије

Држава мисли o младима, научницима и истраживачима и ствара боље услове за живот и рад Посланичка група

 Др Весна Ивковић, народна посланица Социјалистичке партије Србије, говорила је о Предлогу закона о науци и истраживањима.

„Основни циљ овог закона је стварање научно-истраживачког сектора који својом извесношћу може бити равноправан партнер у оквиру европског истраживачког простора, а који ће позитивно утицати на привредни раст Србије и водити друштвеном и културном напретку.“

 

              „Поштовани председавајући, поштовани министре са сарадницима, поштоване колеге посланици,

у светлу свеукупног реформског процеса указала се потреба реформе научно-истраживачке делатности. Овим законом се уређује систем науке и истраживања. Образовање и наука не нуде само знање из различитих области, него и прилику да стекнемо искуство у ономе што нас интересује и да се на тај начин изградимо као личности. 

Образовањем стичемо потребне вештине за различите послове, а науком истражујемо и на тај начин чинимо свет бољим местом за живот. 

Све похвале Влади Републике Србије као и Вашем министарству на труду што су схватили велики значај науке и научних истраживања и да правним уређењем ове области и већим улагањем у исту задржи велики потенцијал Републике Србије и учини да Република Србија буде боље место за живот.

Република Србија има значајни научни и истраживачки потенцијал који би требало даље развијати и адекватније користити. То доказује и чињеница да су наши људи из области науке цењени у свету.

Овај потенцијал може бити основа даљег економског и друштвеног напретка земље. Захваљујући великом ангажовању истраживачке заједнице наука Републике Србије се високо позиционирала на међународним ранг листама. 

Кључни циљ овог закона је стварање научно-истраживачког сектора који својом извесношћу може бити равноправан партнер у оквиру европског истраживачког простора, а који ће позитивно утицати на привредни раст Србије, као и друштвеном и културном напретку.

Стратегија научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2016. до 2020. године јасно наглашава да је наука кључни фактор конкурентности и одрживог развоја. Научни радови се оцењују у односу на њихове ефекте, на стварању нових знања, економски развој и решавање друштвених изазова. Високо развијене земље прилагодиле су систем управљања науци и научно-истраживачким организацијама, јер су препознале значај науке и иновација за одржив економски раст и инвестирају значајна средства у ову област.

Овим законом регулише се и уређује се систем науке и истраживања у Републици Србији. Наука и истраживање заједно са високим образовањем је срж и основ укупног привредног  друштвеног развоја. Циљ јој је стицање нових знања и примене истих у свим областима друштвеног развоја, стварање додатне вредности за друштво, при чему се поштују начела заштите и промета интелектуалне својине. Доношењем овог закона регулише се и мења модел финансирања научно-истраживачке делатности са циљем да се систем унапреди, обезбеди стабилно финансирање и да се буџетска средства користе на ефикасан и оптималан начин.

Овим законом оснажиће се институција од националног значаја, створиће се механизми за оснивање нових институција, ефикасније праћење и оцена рада института и дефинише се ефикаснији систем избора у научна звања. 

Примена закона омогућиће бољу сарадњу института и факултета, партнерство са привредом и сарадња са међународним организацијама на реализацији заједничких програма. Унапредиће се квалитет научно-истраживачког рада, као и изградња и даљи развој иновативног друштва заснованог на знању. 

Закон дефинише организације које обављају научно-истраживачку делатност, институте, органе института, вођење евиденције истраживача, права и обавезе запослених у институту, финансирање научно-истраживачке делатности, надзор и прелазне и завршне одредбе. 

Потреба за реформама препозната је од стране креатора јавних политика, као и од стране научно-истраживачке заједнице. Овим законом шаљемо поруку младима, научницима, истраживачима да земља мисли на њих и ствара боље услове за живот и рад.

У дану за гласање посланичка група СПС гласаће за овај закон.“

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.