Најновије

Бранко Ружић у суботу на паради “Понос Србије” Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић најавио је да ће у суботу присуствовати 5. паради “Понос Србије” и истакао да је Србија држава која негује различитост и толеранцију и тежи да обезбеди још боље услове за оставаривање права свих група које се сматрају мањинским.

Ружић је у саопштењу навео да је протекли период обележен и решавањем одређених питања од значаја за лични статус трансродних особа.

“Изменом прописа увели смо могућност евидентирања чињенице промене пола у матичну књиге рођених, чиме смо створили и правни оквир да се родна разноликост прихвати и призна, као што је то случај у модерном европском друштву”, рекао је Ружић.

Према његовим речима, сви би требало да будемо поносни на учињено, али и свесни да је још тога што треба урадити на овом пољу.

Министар је оценио као врло племенито што ЛГБТ популација организовањем 5. параде “Понос Србије” указује и на проблеме других мањинских заједница.

“Поздрављам солидарност и подршку коју ЛГБТ популација овим чином показује. То само потврђује чињеницу да је Србија сваким даном све боље, свесније и толерантније друштво”, навео је Ружић у саопштењу.

Пета парада “Понос Србије” биће одржана у суботу, 29. јуна, под слоганом “Борба још увек траје – придружи се!”, у част 50 година од Стоунволске побуне у Њујорку, која важи за почетак масовног светског покрета за права ЛГБТ особа.

 

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.