Најновије

Председник Посланичке групе пријатељства са Кином, Жарко Обрадовић са кинеском амбасадорком о сарадњи Посланичка група

Посланичка група пријатељства са Народном Републиком Кином коју води Жарко Обрадовић разговала је са амбасадорком те земље у Србији Чен Бо.

Обрадовић је истакао да између две државе постоји традиционално и дубоко пријатељство које је добило „челични карактер“, док је парламентарна сарадња на високом нивоу.

„Србију и Кину везује свеобухватно стратешко партнерство. Тон тим односима дају председници Си Ђипинг и Александар Вучић, што се прелива и на међудржавне односе“, нагласио је Обрадовић.

Он је напоменуо да добру сарадњу два парламента потврђује потписан Меморандум о сарадњи, редовне седнице Комитета два парламента, као и податак да је Посланичка група пријатељства са Кином једна од најбројнијих у Народној скупштини.

Говорећи о интензивној међупарламентарној сарадњи, Обрадовић је истакао значај кинеских инвестиција и пројеката у Србији.

Захвалио је Кини на подршци по питању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, наводи се у саопштењу.

Амбасадорка Чен је изразила задовољство на прилици се разговара о, пре свега, могућностима за унапређење сарадње.

Она је говорила о традиционално добрим односима Кине и Србије, које сежу далеко у прошлост и испреплетаним подршкама које су две земље пружале једна другој у тешким тренуцима.

Истакла је значај заједничких пројеката и изразила наду да ће се сарадња две земље даље развијати кроз активније укључивање инвеститора , пре свега малих и средњих предузећа из Кине, јачање сарадње на пољу иновација и пољопривреде и континуираним радом на још интензивнијем повезивању два народа.

„У нашем односу и сарадњу нема забрањених зона и нема препрека“, нагласила је Чен.

Она се осврнула и на тренутни однос САД и Кине, назвавши га једним од највећих изазова са којима се Кина срела од почетка реформи и да се решење тог великог питања може наћи кроз дијалог, уважавањем интереса двеју земаља.

Састанку су присуствовали и чланови Посланичке групе пријатељства који су изнели своје виђење и могућности за унапређење сарадње две земље, наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.