Најновије

Никола Никодијевић: Почиње дезинфенкција свих кућа у Котежу Београд

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић обишао је насеље Котеж на левој обали Дунава, где је у току санација штета насталих после поплаве коју је изазвало велико невреме, када је пало више од 100 литара кише по квадратном метру у кратком временском периоду.

Догађају су присуствовали секретарка за здравство Вера Дражић, секретар за управу Никола Прелевић, председник општине Палилула Александар Јовичић, као и директорка Завода за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот.

Никодијевић је истакао да је из већине дворишта вода испумпана, па се сада прелази на другу фазу посла, односно дезинфекцију простора у којима људи бораве.

– Људи из Завода за биоциде третирају дворишта, а потом ће исто бити учињено и са унутрашњим просторијама. Дезинфекција ће бити обављена редом у свим кућама, а потом ће људима бити подељене одређене количине хлора како би могли да дезинфикују обућу приликом сваког уласка у кућу. Људима се деле и средства за дезинфекцију руку, будући да чишћење проузрокује контакт са предметима који су били изложени отпадним водама. У питању су превентивне радње јер у овом тренутку нема сазнања која указују на евентуалне проблеме са заразом – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, у овом тренутку на територији општине Палилула није препоручено да се користи вода за пиће у Борчи и Котежу.

– Управо због тога смо јуче на седници Штаба за ванредне ситуације донели одлуку да сваком домаћинству дистрибуирамо одређену количину воде преко волонтера Црвеног крста. Пијаћу воду ће имати сви пошто је на територији леве обале Дунава, која је погођена невременом и поплавом, распоређено 25 цистерни. Верујем да ћемо у наредних неколико дана завршити читав третман на подручју погођеном невременом, што важи и за испумпавање воде, али и за дезинфекцију. Важно је да се људи придржавају упутстава која добијају од стручњака из Завода за биоциде. Људима је подељен ларвицид који би требало убацивати у септичке јаме, како не би долазило до размножавања ларви комараца. Упоредо са тим, све површине се третирају против комараца са земље, а од суботе ћемо, уколико буде потребе, третирати их и из ваздуха. Предузимамо све потребне мере, али је у овом тренутку најважнија сарадња са грађанима, као и координисаност рада на санацији – рекао је Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.