Стефана Миладиновић на јунском заседању Парламентарне скупштине Савета Европе Посланичка група

Делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) учествује на јунском заседању ПС СЕ, које се од 23. до 28. јуна одржава у Стразбуру.

Током заседања усвојен је извештај „Ка амбициозној агенди: о родној равноправности“ и Извештај о спровођењу Истанбулске конвенције, а известилац је била народна посланица Елвира Ковач, која је и председник Одбора за једнакост и недискриминацију ПС СЕ. У расправи о овом Извештају учествовала је народна посланица Стефана Миладиновић, која је говорила о унапређењу законског оквира у Србији и увођењу нових механизама и мера Србији које се примењују у борби против насиља над женама. 

“Наша посвећеност борби против насиља током ових година, у сарадњи са институцијама и организацијама које се директно баве овим питањем, резултирала је усвајање lex specialis – Закона о спречавању насиља у породици, и неколико измена Кривичног законика”, истакла је Миладиновић.

Поводом Извештаја „Заустављање насиља и експлоатације над децом мигрантима, који је разматран током заседања, Стефана Миладиновић представила претходне и текуће активности и искуства Србије у суочавању са мигрантском кризом и нагласила спремност Србије да подели своје искуство добрих пракси у тој области.

“У свим поступањима Србија, водећи се принципом најбољег интереса детета, у оквиру мера заштите малолетника спроводи стално усавршавање и убрзавање процедура прихвата, смештаја у хранитељским породицама, хитног одређивања старатељства, процедуре здравствене заштите”, навела је Миладиновић и истакла да се деца мигранти укључују у наш систем редовног образовања, уз додатну обуку педагога и наставника. 

Ово заседање обележио је повратак делегације Руске Федерације у Парламентарну скупштину Савета Европе, будући да су усвојене одлуке које омогућавају њихово учешће и рад без икаквих ограничења, која су претходно била на снази четири године. Пленуму се обратио и председник Португала Марчело Ребело де Соуса, који је говорио о значају Савета Европе за заснивање демократског консензуса, заложио се за очување и продубљење пан-европског наслеђа СЕ и јасно разликовање непромењивих вредности од оних које се морају реформисати, уз окренутост ка будућности. На овом заседању ПС СЕ за новог генералног секретара изабран је кандидат Хрватске, Марија Пејчиновић Бурић.

У делегацији коју предводи др Александра Томић учествовали су народни посланици Марија Обрадовић, Биљана Пантић Пиља, Стефана Миладиновић, Елвира Ковач, Александар Шешељ и Бранка Стаменковић.

Категорије: Посланичка група