Најновије

Интервју Неђе Јовановића за лист Данас: Опозицији је место овде, а не на улици Интервју

Бојкот парламента је крајње контрапродуктивно делање дела опозиције. Дијалога нема на улици, већ искључиво у парламенту, сматра народни посланик у Скупштини Србије Неђо Јовановић.

Бојкот парламента се, према његовом мишљењу, може прихватити као начин политичког деловања, али не и као исправан демократски потез.

„Опозицији је место овде, а не на улици. На улици се може изражавати незадовољство и ми у Посланичкој групи Социјалистичке партије Србије неспорно прихватамо незадвољство сваког грађанина који га манифестује било где, па чак и на улици. Али оно што се сада дешава на улици није то“, истиче он.

Јовановић у посланичке клупе улази 2012. године, са једним прекидом од 2013. до 2014, када је неколико месеци био државни секретар у Министартсву правде и државне управе. Из Ужица је, по професији адвокат од 1995. године, а матична адвокатска канцеларија налази му се у овом граду.

Разговор са њим обавили смо у кабинету његовог посланичког клуба од 22 члана којима треба додати и седам сарадника који са посланицима свакодневно раде у кабинету. „Мала група, али најбоља“, додаје Јовановић.

Према његовим речима, народни посланик нема обавезе само у парламенту, већ своју улогу, пуну комуникацију са грађанима, мора да остарује свуда и на сваком месту.

„Где је год могуће и где год то грађани траже. Где грађани позивају народне посланике на вођење разговора, указивање на одређене проблеме, они су дужни да им изађу у сусрет“, сматра он.

Пре сваке седнице у овој посланичкој групи одржавају се састанци на којима председава њен шеф Ђорђе Милићевић, чији је Јовановић заменик. На њима се одређују овлашћени представници за законске предлоге, а њему се, истиче, поверавају углавном послови из области правосуђа, државне управе, закони који су сродни тим областима, као што су они који се везују за регулаторна тела.

Оно што се поверава мени или било ком посланику се углавном везује или за струку или за чланство у одговарајућем одбору, а моја два одбора су Одбор за уставна питања и законодавство и Одбор за правосуђе и државну управу“, објашњава.

Као адвокат највише ради у материји привредног права и везан је углавном за привредно правосуђе.

„Дакле то су Привредни суд у Београду, Привредни суд у Ужицу, Основни суд на територији Републике Србије, али најчешће то је Привредни суд у Београду“, каже он.

Имајућу у виду његове обавезе – обавезу у Ужицу као председника градског одбора СПС, обавезу народног посланика, чланство у Председништву странке, а истовремено и обавезе везане за спортске активности, потребно је, каже, добро организовати време и ускладити приоритете, а Јовановићев приоритет је адвокатура.

„Адвокатура је извор егзистенције моје породице, али ништа мање значајна обавеза није ни народног посланика. Искрено речено, тешко је ускладити све обавезе које су прилично обимне, али је могуће“, истиче он.

Током радне недеље готово 90 одсто времена проводи у Београду, „ако не и више“, мада, због природе посла, често мора бити присутан и у Ужицу.

„Данас ћу бити у Скупштини извесно време, после тога имам једну обавезу у суду, наравно ради се о рочишту којем морам да присуствујем као пуномоћник, а касним поподневним часовима ћу отпутовати у Ужице. Враћам се у недељу, јер већ у понедељак се наставља седница Скупштине где ћу учествовати као народни посланик“, каже Јовановић.

Осим каријере у политици и адвокатури, овај посланик је већ дуже од 30 година активан и у свету спорта. Са 16 година почео је да тренира карате, најпре као такмичар, да би од 2011. добио светску лиценцу карате судије.

 

Фото: С.К.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.