Најновије

Александар Антић: Србија почасни гост на сајму, доказ одличне сарадње Вести

 

 

Наступ Србије на 25. кинеском сајму за инвестиције и трговину у кинеском граду Ланџоу била је значајна прилика да српска делегација представи досадашње резултате сарадње са Кином и нове идеје за заједничку сарадњу две земље, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић.

 

Министар енергетике, који предводи делегацију Србије у којој је и око 20 српских предузећа, каже да је Србија имала велику привилегију да буде почасни гост на овом сајму који је, истиче, један од најзначајнијих скупова те врсте у НР Кини.

 

  • Мислим да је ово била добра прилика за промоцију Србије, свега онога што може да понуди на овом све захтевнијем тржишту. Чињеница да је двадесетак српских компанија излагало на овом сајму и да је Србија имала почасни павиљон, знак је колико су односи између Србије и Кине снажни и колико кинеска страна те односе препознаје и са којим ентузијазмом и жељом имају планове да се та сарадња настави у будућности“, рекао је Антић.

 

Трговинска размена са Кином у 2018. години порасла је за 23 процента, а према речима министра, у овој години показује се тенденција даљег раста.

 

Ови подаци, доказ су, како је казао, да се добро ради на међусобним односима и сарадњи. Антић, који је и национални координатор за сарадњу са Кином у формату „Кина плус 17“, говорио је на Форуму везаном за Иницијативу „Пут свиле“.

 

  • Сви наши кинески пријатељи и партнери увек истичу то стратешко партнерство између Кине и Србије и снажно лично пријатељство председника Си Ђинпинга и председника Александра Вучића као основу за даљи развој односа измедју Кине и Србије“, казао је Антић.

 

У Кини је српска делегација промовисала заједничке пројекте са том најмногољуднијом државом света.

 

  • Истакли смо да кинеске компаније учествују у важним инфраструктурним и енергетским пројектима у Србији, али и да кинеске компаније, у све већој мери, улазе у директне инвестиције у Србији“.

 

Пример тих инвестиција су, подсећа, улазак кинеске компаније ХБИС у Железару Смедерево, затим, Зијин у РТБ Бор.

 

Као пример гринфилд инвестиција Антић је истакао улагање кинеског Линглонга у фабрику за производњу гума у Зрењанину, а као још једну потврду чврсте сарадње две земље и доказа да такве заједничке подухвате Србија може да очекује и у будућности, истиче такође, инвестирање Кинеза у предузеће Икарбус.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.