Најновије

Никола Никодијевић: Не пристајемо на релативизацију злочина нити на ревизију наше историје Београд

Председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас венац на споменик народном хероју Петру Лековићу у дворишту Средње занатске школе „Петар Лековић” поводом Дана бораца.

Никодијевић је подсетио да је 4. јул био државни празник у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији и Савезној Републици Југославији, те да се од 2001. године више не обележава на тај начин.

– Ми осећамо потребу да овај изузетан датум обележимо без обзира на то што више није државни празник. Веома ми је драго и захвалан сам људима из Општине Раковица и СУБНОР-а Раковице што се сећају Дана бораца. Ово је датум од великог значаја и не треба нико у Србији да га се стиди – истакао је Никодијевић.

Према његовим речима, наша улога у антифашизму и жртве које су дате у борби против нацизма и фашизма су биле велике, а ми смо били на правој страни историје, на страни победника.

– Ми смо заједно са другим слободољубивим народима стварали модерну Еврпу. Не сме да се дозволи да народни хероји који су учествовали у Другом светском рату, сви они који су дали своје животе, падну у заборав. Такође, не смемо да дозволимо да се историја и злочини релативизују, да се забораве злочини који су почињени над српским, ромским и јеврејским народом на територији града Београда. Као одговорно и озбиљно друштво не смемо да дозволимо да се релативизује улога оних који су били на страни или сарадници окупатора – рекао је Никодијевић.

Како је истакао Никодијевић, морамо ширити сећање на људе који су дали своје животе да нам се то више не би дешавало и да не бисмо преживљавали најболнији део сопствене историје.

– Морамо преносити знања на нове и млађе генерације. Наша улога је била херојска и тога не треба да се стидимо, већ да са поносом истичемо да смо дали највећу жртву у Европи као антифашисти и борили се за модерну Европу. Било је тешких периода у нашој истоји, али оно што треба да нас охрабри јесте то да смо из тог рата изашли као победници и као слободна и часна нација – навео је Никодијевић.

Он је подсетио да је Град Београд донео одлуку о обележавању Дана Холокауста, дана када су окупатори и њихови сарадници прогласили да у Београду више нема Јевреја.

– Желимо да на Старом сајмишту, на месту старог логора, направимо меморијални центар у знак сећања на све жртве – Србе, Роме и Јевреје који су ту страдали. Желимо да то буде наш допринос будућим генерацијама, које ће моћи да уче о свим злоделима која су почињена. Не пристајемо на релативизацију злочина, на ревизију историје, нити на било какву врсту тражења оправдања за оне који су били сарадници окупатора. Жртве и злочинци никада не могу бити исто, а релативизација тога доводи нас у опасност да поново проживимо најгори део сопствене историје – нагласио је Никодијевић.

Венце су положили и представници борачке организације СУБНОР Раковица.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.