Nikola Nikodijević: Ne pristajemo na relativizaciju zločina niti na reviziju naše istorije Beograd

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas venac na spomenik narodnom heroju Petru Lekoviću u dvorištu Srednje zanatske škole „Petar Leković” povodom Dana boraca.

Nikodijević je podsetio da je 4. jul bio državni praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i Saveznoj Republici Jugoslaviji, te da se od 2001. godine više ne obeležava na taj način.

– Mi osećamo potrebu da ovaj izuzetan datum obeležimo bez obzira na to što više nije državni praznik. Veoma mi je drago i zahvalan sam ljudima iz Opštine Rakovica i SUBNOR-a Rakovice što se sećaju Dana boraca. Ovo je datum od velikog značaja i ne treba niko u Srbiji da ga se stidi – istakao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, naša uloga u antifašizmu i žrtve koje su date u borbi protiv nacizma i fašizma su bile velike, a mi smo bili na pravoj strani istorije, na strani pobednika.

– Mi smo zajedno sa drugim slobodoljubivim narodima stvarali modernu Evrpu. Ne sme da se dozvoli da narodni heroji koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu, svi oni koji su dali svoje živote, padnu u zaborav. Takođe, ne smemo da dozvolimo da se istorija i zločini relativizuju, da se zaborave zločini koji su počinjeni nad srpskim, romskim i jevrejskim narodom na teritoriji grada Beograda. Kao odgovorno i ozbiljno društvo ne smemo da dozvolimo da se relativizuje uloga onih koji su bili na strani ili saradnici okupatora – rekao je Nikodijević.

Kako je istakao Nikodijević, moramo širiti sećanje na ljude koji su dali svoje živote da nam se to više ne bi dešavalo i da ne bismo preživljavali najbolniji deo sopstvene istorije.

– Moramo prenositi znanja na nove i mlađe generacije. Naša uloga je bila herojska i toga ne treba da se stidimo, već da sa ponosom ističemo da smo dali najveću žrtvu u Evropi kao antifašisti i borili se za modernu Evropu. Bilo je teških perioda u našoj istoji, ali ono što treba da nas ohrabri jeste to da smo iz tog rata izašli kao pobednici i kao slobodna i časna nacija – naveo je Nikodijević.

On je podsetio da je Grad Beograd doneo odluku o obeležavanju Dana Holokausta, dana kada su okupatori i njihovi saradnici proglasili da u Beogradu više nema Jevreja.

– Želimo da na Starom sajmištu, na mestu starog logora, napravimo memorijalni centar u znak sećanja na sve žrtve – Srbe, Rome i Jevreje koji su tu stradali. Želimo da to bude naš doprinos budućim generacijama, koje će moći da uče o svim zlodelima koja su počinjena. Ne pristajemo na relativizaciju zločina, na reviziju istorije, niti na bilo kakvu vrstu traženja opravdanja za one koji su bili saradnici okupatora. Žrtve i zločinci nikada ne mogu biti isto, a relativizacija toga dovodi nas u opasnost da ponovo proživimo najgori deo sopstvene istorije – naglasio je Nikodijević.

Vence su položili i predstavnici boračke organizacije SUBNOR Rakovica.

Izvor: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.