Најновије

Бранко Ружић: Комунална милиција ће увести ред, провера кандидата Вести

Комунална милиција биће од користи МУП-у и грађанима, али и локалним буџетима, изјавио је  министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић.

Ружић је на седници Скупштине Србије на којој је у току расправа о амандманима на Предлог закона о комуналној милицији, казао да је неопходно децентрализовати многе функције, па и ову и да општине, у овом случају, имају могућност да у складу са оним што је њихов приоритет оснују службу комуналне полиције.

Одговарајући на критике посланика да ће комунална милиција бити одвојена од МУП-а, министар је навео да је комунална милиција створена због послова из надлежности јединица локалне самоуправе, а те послове, како је приметио, свакако не може да обавља полиција.

„Други разлог је растерећење састава полиције, полиција не може да стигне и да покрије све ситуације које се дешавају у кршењу комуналног реда у свим општинама широм Србије“, додао је.

На критике због увођења видео и аудио снимања поступања комуналне полиције, Ружић је одговорио да видео снимање постоји већ 10 година, а да је сада уведено још и аудио снимање.

„И препорука Заштитника грађана је да се уведе снимање код поступања комуналне полиције. Донеће се и правилник који уређује начин снимања и обавештавање о намери снимања“, рекао је Ружић и истакао да се ту не ради о снимању или прислушкивању какво се обавља по налогу тужилаштва.

Коментаришући бојазан појединих посланика у вези с тим ко су и какви људи који ће обављати посао комуналних полицајаца, односно какве ће бити психофизичке способностима тих људи, Ружић је напоменуо да је предвиђена безбедносна и психолошка провера свих кандидата за комуналну милицију.

„Пре запошљавања у комуналној милицији они ће у полицијским центрима за обуку боравити два и по месеца, тако да ни на који начин не постоји бојазан да ће тај посао радити неко ко може да угрози на било који начин друштвену улогу ни те службе али ни безбедност грађана Србије“, навео је Ружић.

На критике о овлашћењима која су дата комуналним милицајцима министар је казао да је Београд најбољи пример за то да није било злоупотребе овлашћења, наводећи да је у 2018. било

14.000 упозорења, 123.000 поступања, а да су средства принуде коришћена само у 16 случајева и то осам пута физичка снага, седам пута лисице и једанпут палице.

Посланица СРС Вјерица Радета критиковала је предложени закон и казала да је недопустиво да употребу силе, односно принуде може да врши било ко осим полиције у мирнодопском времену и војске у ратном времену.

Посланик Петар Јојић навео је да је немогуће применити овај закон, те да би у пракси то значило да се формира паралелна полиција.

„Дају јој се и она овлашћења која не могу бити дата комуналној полицији. И уз то само што јој нисмо дали дуге цеви и аутомате“, упозорио је Јојић.

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић у одговору Јојићи навео је да у овом закону нема дугих цеви за комуналну милицију.

„Закон је врло јасан која средства принуде могу да се користе – физичка снага, средства за везивање, распршивач са надражујућим дејством и службена палица. Дакле, нема никаквих дугих цеви“, рекао је Мартиновић.

Казао је и да неће постојати сукоб надлежности између редовне полиције и комуналне полиције и објаснио да закон о комуналној милицији врло јасно прописује шта ради комунална милиција, као што Закон о полицији врло јасно прописује шта ради полиција која је у саставу МУП-а.

 

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.