Најновије

Популациона политика заузима важно место у активностима Владе Републике Србије Посланичка група

 

Др Даница Буквић, народна посланица Социјалистичке партије Србије упутила је посланичко питање министарки за демографију и популациону политику, проф. др Славици Ђукић Дејановић и министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зорану Ђорђевићу.

„Поштовани председавајући, поштоване колегинице и колеге народни посланици, позната је чињеница да је област демографије доскоро била готово занемарена. Међутим, од почетка овог мандата Владе Републике Србије, популациона политика заузима важно место у активностима Владе, а посебно у раду Кабинета за популациону политику, на чијем се челу налази професор др Славица Ђукић Дејановић.

У  циљу побољшања демографске слике Србије, Влада је усвојила стратегију подстицања рађања и низ проактивних популационих мера мењајући законски оквир, пре свега Закон о финансијској подршци породици са децом. Велики број ових мера, као и реализација бројних пројеката у локалним самоуправама инициране су управо из Кабинета министарске Славице Ђукић Дејановић и већ дају одређене резултате.

Да подсетим, променом Закона о финансијској подршци породици са децом, повећан је новчани износ и продужен је период коришћења подстицајних средстава за прво дете једнократно 100 хиљада динара, за друго дете по 10 хиљада динара у периоду од две године, за треће дете по 12 хиљада динара месечно у периоду од 10 година, за четврто дете 18 хиљада месечно у периоду од 10 година.

Такође, све већи број локалних самоуправа кроз доделу средстава за суфинансирање популационих мера укључен је у пројекте Кабинета за популациону политику.

У вези са тим, желим да поставим питање министарки, професорки др Славици Ђукић Дејановић. Да ли су у креирање популационе политике преко Савета за популациону политику, али и креирање конкретних популационих мера укључена и наша научна стручна јавност САНУ, научне организације,  институти,  као и медицинске и социјалне институције, које би требале да помогну у  изналажењу нових мера и популаризацији пронаталитетни хмера и политике рађања?

Такође, јасно је да саме државне мере не могу бити успешне ако се не реализују, ако их не спроводе привредни субјекти и други послодавци који би требало да подрже државне мере, подрже рађање и заштите младе парове и мајке, недискриминишући их уколико рађају или иду на боловање због деце.

У вези са овим, питала бих министарку Ђукић, али и министра за рад и запошљавање, борачка и социјална питања Ђорђевића, да ли постоје анализе и истраживања о стању у привредном сектору када је  у питању популациона политика? Има ли случајева дискриминације будућих и младих мајки или самохраних родитеља и да ли је познато да су инспекције рада предузеле мере против несавесних послодаваца?“

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.