Најновије

Ивица Дачић: Србија придаје значајну пажњу активностима у оквиру Процеса сарадње у југоисточној Европи Вести

Иступање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића насастанку министара иностраних послова Процеса сарадње у југоисточној Европи, у Сарајеву.

„Уважени министре Црнадак,
Поштоване колеге министри,
Драги пријатељи,

Дозволите ми да прво захвалим нашем домаћину Босни и Херцеговини на добро вођеном и динамичном једногодишњем председавању Процесом (сарадње у југоисточној Европи) и одличној организацији завршних скупова у Сарајеву. Задовољство је бити поново у Сарајеву, граду који је небројено пута до сада показао своје гостопримство, широко срце и отвореност према свима који у њега долазе.

Такође, желим да поздравим и све присутне учеснике, колеге из региона, као и цењене представнике ЕУ и других међународних организација и регионалних иницијатива.

Слободно могу да кажем да је целокупно председавање БиХ било изузетно позитивно, посебно активности око организације значајних регионалних манифестација и скупова, почев од неформалног састанка МИП ПСуЈИЕ у Бања Луци, септембра 2018. године, којим је и започело председавање БиХ, преко организовања Сарајевског пословног форума, априла ове године, као и више округлих столова, панела и сл.
Похвалио бих, такође, што је посебна пажња била посвећена побољшању синергије између регионалних иницијатива и ЕУ. То само потврђује да је препозната важност регионалне сарадње и њеног утицаја на укупну трансформацију региона, као и на европске интеграционе процесе. Дугујемо, такође, посебну захвалност Румунији, уз чију помоћ је, у капацитету председавајуће Саветом ЕУ, БиХ као председавајућа Процесом сарадње у југоисточној Европи, организовала у Сарајеву марта ове године, по први пут, састанак односно неформалну размену мишљења у формату COWEB и политички директори ПСуЈИЕ, на тему: „Рационализација регионалне сарадње у ЈИЕ: појачано регионално власништво, синергија и координација“ (Streamlining regional cooperation in South-East Europe: Enhanced regional ownership, synergy and coordination).

Мислим да ћете се сви сложити са мном да не смемо да заборавимо да захвалимо председницима Европске комисије Жан Колду Јункеру и Европског савета Доналду Туску, комесару Јоханесу Хану, шефици европске дипломатије Федерики Могерини и другим званичницима ЕУ на уложеној енергији и посвећеном раду са нашим регионом, као и да изразимо очекивање да ће њихови наследници наставити са истом, ако не и већом посвећеношћу да улажу напоре у развој и напредак региона ка просперитету и ЕУ.

Наравно, сви ми имамо велика очекивања од ЕУ и покушавамо да пронађемо своје место у њој. Небројено пута до сада смо рекли, а поновићу то и сада, да је међу главним спољнополитичким приоритетима Републике Србије чланство у ЕУ. Неодвојиво од тога иде и наша посвећеност и преданост регионалној сарадњи и њеном јачању, решавању отворених и још увек нерешених регионалних питања. Сматрамо да смо доказали, а наставићемо и убудуће да се тако понашамо, да је Република Србија поуздан и предвидив партнер, који стабилност региона истиче у први план, а компромис и договор као нешто што нема алтернативу.

Поштоване колеге,
Моја земља пролази кроз бројне и свеобухватне реформе у готово свим сегментима друштва. У том смислу је наш европски пут додатно трасирао започети реформски пут и олакшао процес постепеног усклађивања нашег система са стандардима Европске уније. Усвајање и достизање тих стандарда један је од најважнијих приоритета Владе Републике Србије. Реформа нашег друштва, неодвојива је од процеса европских интеграција, а напредак у реформама требало би да прати и напредак на путу интеграција. Циљ није и не може да буде само пуко отварање поглавља, већ је циљ достизање стандарда и њихово затварање.

Међутим, Србија у односу на друге има још једно додатно поглавље, односно обавезу, а то је нормализација односа са Приштином. Уверавам вас да једнако предано и посвећено приступамо и дијалогу са Приштином. Дозволите ми, међутим, да приметим да воља за дијалогом мора бити обострана, као и да се већ прихваћени договори безрезервно морају поштовати. Сведоци смо, нажалост, да једна страна упорно одбија да испуни своје обавезе, пре свега мислим на неиспуњавање одредаба Бриселског договора, као и грубо кршење ЦЕФТА регионалног споразума, сада већ више од седам месеци. На све то Србија се уздржава од увођења реципрочних мера, настојећи да одговорно поступа према свима у региону а и шире у ЕУ и свету, уверена да се само искреним и отвореним разговором може сачувати регионална стабилност и не желећи да додатно компликује ионако већ сложену ситуацију. Морам да подсетим на крајње нецивилизацијски акт представника из Приштине на састанку заменика министара ЦЕФТА, одржаном у Валони, 28.јуна о.г. када су физички насрнули на наше представнике. Да ли то говори о конструктивном приступу решавању проблема и да ли пружа наду у будућност дијалога две стране?

Упркос томе, за опстанак у свету који карактеришу убрзане промене морамо сарађивати – наша будућност је одређена сарадњом и повезивањем. Интегрисање наших економија у јединствено тржиште, повезивање људи и дељење препознатљивих општеприхваћених вредности улагањем у људски и интелектуални капитал у заједничком је политичком, економском и безбедносном интересу региона. Дубоко смо уверени и наставићемо да будемо највећи заговорник политике да је европски процес региона уједно најбоља гаранција за трајну регионалну стабилност и просперитет.

Смисао и најзначајнији мотив за унапређење међусобне сарадње и ближе повезивање у региону јесте укупан развој и модернизација наших друштава, односно економски раст и развој за добробит свих наших грађана. У том контексту, Вишегодишњи акциони план за Регионални економски простор (MAP REA), који је у фокусу активности РСС, ужива нашу пуну подршку.

Република Србија је на време је препознала значај IV индустријске револуције и, у том контексту, спроводи убрзане економске реформе, чији резултати имају позитиван ефекат, како на националном нивоу, тако и на наше активности у оквиру регионалних процеса.

Оно што нам је свима неопходно јесте већа финансијска подршка ЕУ у спровођењу Агенде повезивања, будући да средства којима располажемо како сопствена, тако и из приступних фондова ЕУ, нису довољна да би се радило на свим договореним пројектима који представљају „жилу куцавицу“ развоја региона. Региону је потребно да надокнади изгубљено време и енергију, те му је таква врста подршке од суштинског значаја. Инфраструктурни пројекти у области саобраћаја, енергетике или информационих технологија могу само да помогну да се заустави негативан тренд одласка младих из региона, јер су управо они генератор развоја. Њихова мобилност и повезивање са једне, али и отвореност и неоптерећеност предрасудама са друге стране, кључни су за даљи економски напредак сваког од нас, као и региона у целини.

Даме и господо,

Република Србија значајну пажњу придаје активностима у оквиру ,,Берлинског процеса“, али и важним активностима других регионалних иницијатива. Посебно смо поносни што је Београд био домаћин Другом Дигиталном самиту западног Балкана, почетком априла 2019, на коме је потписан „Споразум о снижавању цена услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама у региону ЗБ“.

Република Србија је спремна да настави да ради са свим заинтересованим странама на унапређењу политичке климе и дијалога, помирења, толеранције и отворености према сарадњи, што је кључни предуслов за стабилност и просперитет региона Југоисточне Европе и његових грађана. У том смислу, немамо нереална очекивања, нама не треба никаква награда ЕУ, већ само праведна валоризација онога што смо постигли; да буде примећен и уважен напор који улажемо у овај процес. Сматрамо да је Србији, али и целокупном региону, место у ЕУ. Без интегрисаног западног Балкана ни европски простор није комплетан. Усудићу се да кажем да нам је потребна јача улога и већи ангажман ЕУ, иначе Европа неће бити тај тип сна, слободе и демократије каквој смо тежили.

Дозволите ми да још једном захвалим нашим домаћинима и свим људима укљученим у реализацију једногодишњег председавања, као и организације ових састанака. Што се тиче наредног председавајућег, желим им успешно и плодоносно председавање. Очекујемо да улогу председавајућег, као што се то чинило и до сада, користе искључиво у сврхе јачања и промоције заједничке сарадње и интереса свих Учесница, на начин како то предвиђају највиши правно-обавезујућа акти наше Организације.

Хвала!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.