Ивица Дачић и министарка Захаријева о недавним неспоразумима у релацијама Србије и Бугарске Вести

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се на маргинама неформалног састанка министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а који се у организацији словачког председавања одржава у Високим Татрама, са министарком спољних послова Бугарске Екатарином Захаријевом.

„Имао сам данас разговор са својом колегиницом, бугарском министарком иностраних послова, Екатарином Захаријевом. Причали смо о свим недавним неспоразумима на нашим релацијама. Те разговоре смо претходно обавили и у нашим министарствима спољних послова са амбасадорима. Установили смо, анализирајући како је пренета информација у појединим медијима, да је очигледно дошло до погрешне интерпретације изјаве Борисова. Наиме, из онога оно што је објављено у нашим медијима се могло закључити Бугарска упозорава Борела да мора да поштује став ЕУ о томе да је Косово независно. То је за нашу страну веома спорна изјава. ЕУ није утврдила да је Косово независнo и то није јединствен став ЕУ, чак ЕУ статусно неутрално означава Косово са звездицом и фуснотом у својим документима.

Међутим, из онога што смо управо анализирали са министарком Захаријевом, суштина онога што је Борисов рекао јесте да је он заправо одговарао на питање о томе да ли ће Борел бити пристрасан, имајући у виду да постоје примедбе на то што Косово није признато од стране неких земаља, а да је он рекао да ће гледати да уважава и ставове других земаља ЕУ које су признале Косово.
То наравно, суштински мења оно што је пренето, тако да ја мислим да смо сада расчистили све детаље и то је веома важно за наше односе.

Бојко Борисов је човек са којим сам ја сарађивао дуги низ година, и због те изјаве сам био изненађен, за коју се сада испоставило да је погрешно интерпретирана у нашим медијима. Засигурно, има и различитих интерпретација у бугарским медијима. Зато је било важно да се састанемо са министарком Захаријевом да то питање затворимо и отклонимо све неспоразуме. Желимо добре, пријатељске, савезничке и стратешке односе са Бугарском јер сматрамо да је то у интересу оба народа и државе

Захвални смо Бугарској на помоћи када је реч о евроинтеграцијама Србије, исто тако Бугарска може да рачуна на Србију. И зато је наша жеља је била да укажемо на то да треба да имамо међусобно разумевање.

Очигледно је да и у Бугарској нису схватили на шта сам ја имао примедбе кад сам говорио, мислили су да ја нападам Борисова због онога како је заиста рекао, а не због интерпретације у нашим медијима.
Посебно је долило уље на ватру што је Харадинај подржао што је рекао Борисов, и испало је да је Бугарска стала на страну Косова.

Веома је битно да се отклоне неспоразуми и као што је Бојко рекао идемо даље. Поздрављам га и желим да идемо даље чврсто држећи страну једни другима имајући пуно разумевања за све проблеме које имамо”, истакао је шеф српске дипломатије након састанка са министарком Захаријевом.

 

Извор: МСП