Ivica Dačić i ministarka Zaharijeva o nedavnim nesporazumima u relacijama Srbije i Bugarske Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se na marginama neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a koji se u organizaciji slovačkog predsedavanja održava u Visokim Tatrama, sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekatarinom Zaharijevom.

„Imao sam danas razgovor sa svojom koleginicom, bugarskom ministarkom inostranih poslova, Ekatarinom Zaharijevom. Pričali smo o svim nedavnim nesporazumima na našim relacijama. Te razgovore smo prethodno obavili i u našim ministarstvima spoljnih poslova sa ambasadorima. Ustanovili smo, analizirajući kako je preneta informacija u pojedinim medijima, da je očigledno došlo do pogrešne interpretacije izjave Borisova. Naime, iz onoga ono što je objavljeno u našim medijima se moglo zaključiti Bugarska upozorava Borela da mora da poštuje stav EU o tome da je Kosovo nezavisno. To je za našu stranu veoma sporna izjava. EU nije utvrdila da je Kosovo nezavisno i to nije jedinstven stav EU, čak EU statusno neutralno označava Kosovo sa zvezdicom i fusnotom u svojim dokumentima.

Međutim, iz onoga što smo upravo analizirali sa ministarkom Zaharijevom, suština onoga što je Borisov rekao jeste da je on zapravo odgovarao na pitanje o tome da li će Borel biti pristrasan, imajući u vidu da postoje primedbe na to što Kosovo nije priznato od strane nekih zemalja, a da je on rekao da će gledati da uvažava i stavove drugih zemalja EU koje su priznale Kosovo.
To naravno, suštinski menja ono što je preneto, tako da ja mislim da smo sada rasčistili sve detalje i to je veoma važno za naše odnose.

Bojko Borisov je čovek sa kojim sam ja sarađivao dugi niz godina, i zbog te izjave sam bio iznenađen, za koju se sada ispostavilo da je pogrešno interpretirana u našim medijima. Zasigurno, ima i različitih interpretacija u bugarskim medijima. Zato je bilo važno da se sastanemo sa ministarkom Zaharijevom da to pitanje zatvorimo i otklonimo sve nesporazume. Želimo dobre, prijateljske, savezničke i strateške odnose sa Bugarskom jer smatramo da je to u interesu oba naroda i države

Zahvalni smo Bugarskoj na pomoći kada je reč o evrointegracijama Srbije, isto tako Bugarska može da računa na Srbiju. I zato je naša želja je bila da ukažemo na to da treba da imamo međusobno razumevanje.

Očigledno je da i u Bugarskoj nisu shvatili na šta sam ja imao primedbe kad sam govorio, mislili su da ja napadam Borisova zbog onoga kako je zaista rekao, a ne zbog interpretacije u našim medijima.
Posebno je dolilo ulje na vatru što je Haradinaj podržao što je rekao Borisov, i ispalo je da je Bugarska stala na stranu Kosova.

Veoma je bitno da se otklone nesporazumi i kao što je Bojko rekao idemo dalje. Pozdravljam ga i želim da idemo dalje čvrsto držeći stranu jedni drugima imajući puno razumevanja za sve probleme koje imamo”, istakao je šef srpske diplomatije nakon sastanka sa ministarkom Zaharijevom.

 

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.