Најновије

Оспособљеност, стручност и достојност сваког кандидата нужни критеријуми за избор носилаца правосудних и јавно-тужилачких функција   Посланичка група

 

Неђо Јовановић, народни посланик Социјалистичке партије Србије, на Тринаестом ванредном заседању Народне скупштине, као овлашћени представник говорио је о предлозима одлука о избору заменика јавног тужиоца и о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију.

„Успостављен је континуитет транспарентности у раду, оцењивању, процени кандидата и самог процеса, односно процедуре по којој се кандидати за носиоце правосудних и јавно-тужилачких функција предлажу, а на крају и бирају.“

„Уважени представници Високог савета судства и Државног већа тужилаштва, на самом почетку дискусије по овој тачки дневног реда желим да јасно искажем став посланичке групе СПС, да ћемо ми у дану за гласање подржати Ваше предлоге и да ћемо осим овог предлога који је изнео уважени колега Петар Петровић са јасним образложењем, надам се сви заједно изабрати сада кандидате, а тада носиоце правосудних и јавно-тужилачких функција баш овако како је и предложено.

Оно што је битно истаћи јесте да ви за сада крајње коректно и професионално поступате по позитивним прописима који још увек не предвиђају ништа ново када је у питању избор носилаца правосудних функција, како у погледу избора судија, тако и у погледу избора тужилаца.

Дакле, што се тиче уставних амандмана врло ћу се кратко осврнути на самом крају јер не желим да излазим из саме теме, односно тачке дневног реда и оно што у сваком случају због грађана Републике Србије треба истаћи као похвално да сте успоставили континуитет транспарентности у раду, транспарентности у оцењивању, транспарентности у процени кандидата што се тиче избора и транспарентности самог процеса, односно процедуре по којој се кандидат оцењује, а на крају и бира.

Зашто ово говорим?Због тога што грађани углавном робују предрасудама да било Високи савет судства, било Државно веће тужилаштва ради под претпоставком некаквог политичког утицаја.

Морам да подсетим на једну чињеницу коју нико овде, а ни шире не може да доведе у сумњу, да се готово никада није десило да било који предлог Државног већа тужилаца или Високог савета судства у целини буде одбијен од стране носилаца законодавне власти односно нас народних посланика.

Дакле, сви су предлози максимално уважавани и сви су предлози углавном прихваћени.Мали је број оних који су оспорени, а и ти који су оспорени су имали неко своје образложење оспоравања и да будемо искрени ту је одговорност зато што неко није изабран преузела законодавна власт, а не правосудна, односно јавно-тужилачка и судска власт.И ако одговорност постоји, онда је одговорност на нама, а не на Вама.

Оно што је јако важно истаћи, јесте чињеница да сви кандидати које сте овде прочитали несумњиво и са становишта онога што ми можемо да оценимо испуњавају услове, превасходно из разлога поверења у Ваш рад, што је у сваком случају неспорно, са једне стране, а са друге стране имајући у виду њихове биографије и резултате које су постигли у раду.

Наравно да грађани треба да знају шта се то цени када се расправља и одлучује о томе ко ће бити изабран за носиоце правосудних функција.Наравно да се цени оспособљеност и стручност и достојност сваког кандидата, без обзира да ли се ради о кандидату за тужиоца или кандидату за судију који се први пут бира на судијску функцију.

Оно што морамо да признамо хтели-не хтели, ни Ви, ни ми, не знамо како ће они радити након избора на правосудну функцију, односно након избора на место за које се бирају, јер и поред свега онога што је утврђено да од стране колегијума имају подршку како колегијума суда из кога долазе, односно из кога се кандидују или тужилаштва, у конкретном случају основног, и поред тога што су завредели оцену „нарочито се истиче“ и поред тога што су у свом раду исказали одређену стручну референцу која је уважена самом том оценом у „нарочито се истиче“, и поред тога што је колегијум било суда, било тужилаштва, заузео став да се ради о кандидату који завређује пажњу и који треба да прође, ипак остаје дилема и недоумица – шта после?

Какав ће тај практични рад у неком ефективном смислу речи бити? Да ли ће бити позитиван, негативан, да ли ће тај кандидат успети да реши прилив предмета, колико ће бити ажуран, какав ће му бити квалитет одлука, конкретно пресуда, да ли ће оптужења бити онаква каква по Законику о кривичном поступку морају да буду, односно да ли ће се и ту поштовати право које подразумева поштовање начела процесне економије са једне стране, са друге стране поштовање забране, повреде права на суђење у разумном року?

Дакле, оно што свим овим кандидатима којима сте ви, условно речено, поклонили поверење остаје, а ми то поверење прихватили је да ће указано поверење у вршењу правосудних функција оправдати.

Да ли ће тако бити, морам да будем сада мало слободан и искрен, нисам сигуран у свим случајевима, због тога што, хајде да будемо искрени и најбољи студент медицинског факултета или машинског факултета, често у пракси као лекар, инжењер није показао баш оно што се од њега очекивало, имајући у виду изузетан просек оцена.

Са друге стране, постоје и они који су имали значајно нижи просек оцене па су се у ефективном раду показали са изузетним резултатима.

Дакле, да не робујемо само оцени, иако је оцена у сваком случају један од значајних елемената приликом свеукупног оцењивања кандидата.

Такође и мишљења непосредно вишег суда или тужилаштва, које такође учествује у свему овоме, даје нам за право да можемо очекивати да ће се то поверење оправдати.Када сам рекао, да сам помало скептичан, то више говорим са становишта неких својих професионалних искустава, него са жељом да генерализујем. Никада у животу нећу генерализовати и страховити сам противник генерализације када је у питању професија, без обзира о којој се професији ради, да ли јавно-тужилачкој и судијској, јер и те како добро знамо да већина тужилаца и судија крајње коректно и професионално раде свој посао и посвећеним односом према свом раду дају прави лик или слику правосудног система.

Нажалост, постоје и они који тако не раде и оно што смета, што стално истичем и морам и данас да истакнем, без обзира да ли ћете у томе препознати било шта, а ја желим да препознате само добру намеру, јесте присуство лажне солидарности када су у питању колеге.

Лажна солидарност и у судовима и у тужилаштвима због тога што се углавном некако либимо да укажемо да колега нестручно ради, да нема квалитет одлука какав треба да има, огроман број укинутих одлука, да ради неефикасно у смислу онога што сам рекао, то је брзина поступања или хитност поступања. Ево процесне економије, да и у погледу достојности његово понашање не одговара понашању које даје лик носиоца правосудне функције, па сам се сусретао са примерима који показују да се на посао долази, рецимо, у 11,00 часова, са почетком рочишта креће се од 12, да би се до пет-шест сати завршило итд. Нажалост, таквих случајева има, али оно што ви не знате, то је најгоре јер нису процесуирани.

Зашто?Па, зато што онај ко је дужан да то сагледа и да адекватно реагује на такве појаве, у принципу, због те солидарности или заштите колеге, то не чини.То урушава углед правосуђа у целини, због тога што тада етикету неефикасних имају и оне судије које више него коректно раде свој посао, и наравно, то се односи и на тужилаштво.

Према томе, мислим да је и те како значајно да се тиме позабаве превасходно председници судова, то је под један, а под два, они који су на врху пирамиде на нивоу јавно-тужилачких функција, а то су основни тужиоци, виши тужиоци, републички, односни апелациони републички тужилац итд.

Дакле, хијерархија није само формална премиса, већ је нешто што подразумева да у оном практичном смислу речи морамо искоренити буквално све оно што доводи до урушавања угледа правосуђа.А, ово што сам рекао је тачно и без обзира колико год бежали од тога, то се понавља и представља једну континуирану ситуацију из које никако да се изађе.Оног тренутка када се изађе из те ситуације, онда можемо бити потпуно сигурни да ће и грађани на сасвим другачији начин сагледавати правосуђе и правосудни систем и да ће правосуђе на лествици поверења грађана имати значајан скок.Ја сам у то уверен као што је уверена већина грађана Републике Србије.

Мислим да сте јако добро урадили свој посао, иако немам намеру да обелодањујем имена и презимена, јер сте их Ви прочитали, али имам једну мање-више моралну обавезу да истакнем кандидата који је поред свих осталих кандидата, који несумњиво испуњавају услове, кандидат из града из кога ја долазим, кандидат за Привредни суд у Ужицу. Кандидат је Зорица Гардић, која заиста и по становишту струке, не само колега судија у суду, стручних сарадника, судијских помоћника, приправника, већ и нас адвоката има безрезервну подршкузбог тога што је Зорица Гардић на неки начин, дете Привредног суда, која је своју стручну едукацију, усавршавање, оспособљавање стекла у том суду и која несумњиво испуњава не само ове услове који су овде прописани, него и све оне друге за које можемо сматрати да представљају, да треба да представљају оно што је одраз или обележје судије. И зато, господине Јовичићу са колегиницом, имате ту пуну подршку.

Наравно да не желим ни у ком случају да будем у било ком делу дискриминишући настројен, зато што су сви кандидати које сте предложили испред Државног већа тужилаштва више него квалитетни кандидати који ће завредити подршку.

На самом крају, у свега пар минута, да се осврнем на оно што нас чека.Чека нас нешто што завређујете и заслужујете, а онда самим тим и правосуђе у целини, а то је побољшање материјалног положаја судија и тужилаца.

Зашто ово говорим? Говорим због тога што је то и Влада Републике Србијепрепознала и на томе се интензивно ради, превасходно на изналажењу могућности повећања висине зарада, јер ћу подсетити на једну чињеницу, коју нико неће довести у сумњу, ако узмемо у обзир висину зараде судије основног суда, и то зараду без било каквог додатка или висину зараде основног тужиоца, у односу на просечну плату у привреди Републике Србије, то чак није ни двоструко већа зарада. То је тек нешто мало већа зарада.

Ако имамо ту чињеницу у виду, онда долазимо у један проблем за који сам ја сигуран да ће се решавати и решити, а то је да искључиво ради опреза од потенцијалне опасности коруптивног деловања, потенцијалне опасности неефикасности, потенцијалне опасности од тога да то постане синдром који ће као карцином да метастазира, ми морамо на томе нешто да порадимо.  И то је апел на извршну власт која у том правцу преко ресорног министарстватреба да реагује.Ја сам уверен да ће реаговати зато што имам чврсто поверење и у Министарство правде и у Владу Републике Србије, за коју не сумњам да овај проблем препознаје, али не сме дуго да чека због тога што већ дуже времена имамо једну врсту диспропорције.

Увек имамо неку врсту фокуса када су друге професије у питању, са мало већим интензитетом подршке или, како би се то рекло, замајца.Када су правосудне функције у питању, то још увек стоји у неком стендбају и сигуран сам да ћемо га померити са мртве тачке.

Наравно, када су у питању уставни амандмани, нећемо се оптерећивати сада са њима.Немамо их, нисмо ни дошли до њих.Али, оно што је битно, битно је да је тим уставним амандманима, у крајњем смислу речи, задржана надзорна улога Скупштине над радом и, не знам како ће се звати, да ли Врховни савет судства или Врховни савет тужилаштва.Мешовити састав та два тела, мешовити састав у коме ће у сваком случају значајан допринос давати и струка, ту конкретно мислим на професију, а с друге стране грађани опет преко струке. Зашто преко струке?Зато што ће ту бити уважени и истакнути правници, уверен сам, са положеним правосудним испитом, јер је незамисливо да правник без положеног правосудног испита буде члан једног таквог тела.

У том смислу, ако неко од вас, што вам желим, буде члан тог тела, да ћете имати несумњиву подршку. У сваком случају, желим да Вас поздравим, да Вам пожелим, као и до сада што сте радили, и даље успешан рад и залагање, јер сте ту чињеницу потврдили, барем што се тиче нас у посланичкој групи СПС, сваку срећу и, наравно, подршку за предлоге које сте дали.“

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.