Најновије

Гостовање Ивице Дачића у Јутарњем програму ТВ Пинк: На то смо ставили тачку, била је у питању лоша интерпретација Вести

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да је разговарао са бугарском колегиницом Екатарином Захаријевом о свему што се догодило после недавне изјаве бугарског премијера Бојка Борисова о Kосову и будућем шефу европске дипломатије, нагласивши да се ради погрешној интерпретацији у медијима и да су изглађени сви неспоразуми.

-Ја добро познајем Борисова и нису спорни наши односи, али ја сам министар спољних послова Србије и морам да одговорим. Изјава је тако пренета, као да она у суштини представља једно упозорење, критику будућем шефу европске дипломатије Борелу, који још није изабран, а критиком на Борела се прави атмосфера да Борел не буде изабран – наглашава Дачић.

– Зато што он наводно неће бити објективан, јер Шпанија није признала Kосово. Са те стране је његова изјава пренета код нас да Борисов упозорава Борела и да не може да се придржава става Шпаније, већ читаве ЕУ о томе да је Kосово независно– испричао је Дачић.

Таква изјава, каже министар Дачић, имплицира да цела ЕУ има такав став, али да то није тачно.
-У ЕУ не постоји консензус о томе, и пет земаља није признало Kосово – подсетио је Дачић.

– У том погледу сам реаговао на такву интерпретацију те изјаве. Онда су почеле реакције на мој одговор и што сам га напао, а нико није хтео да демантује ту изјаву. Онда сам разговарао са мојом колегиницом, министарком Захаријевом, која ми је објаснила да он није тако мислио, већ да Борел мора да има у виду те земље – испричао је Дачић.

У принципу, каже Дачић, Борел треба да се придржава онога како се Kосово обележава, а у списима ЕУ Kосово се обележава звездицом.

-То показује да је асиметрично, да је реч о некој територији о којој они говоре – објаснио је министар.
-Ја сам њој рекао да не желимо да кваримо односе са Бугарском, али то је веома важна ствар и ако је неко наш пријатељ, он мора да има у виду колико је Kосово важно за Србију, као што су за њих важна нека друга питања. Али на то смо ставили тачку, била је у питању лоша интерпретација – нагласио је Дачић.

Kолико власт у Приштини неозбиљно третира све потписане документе, каже, најбоље говори то што се нису појавили на недавном скупу “Процес сарадње југоисточне европе” (ПСЈИЕ) који је био у БиХ, јер су организатори желели да их представе као Kосово са звездицом.

Kако је подсетио, Борко Стефановић је још са Приштином 2012. године потписао договор о регионалном представљању самопроглашеног Kосова са звездицом и фуснотом и да је Kосово тако представљано на свим скуповима ПСЈИЕ и на скупу који је био 2015. године у Албанији.

-Можда неко мисли да се звездица истопила пошто је глобално загревање, као што је Атифете Јахјага тада говорила када је потписан споразум. Kосово преузима председавање од БиХ и ако неће то да поштује унапред могу да кажем да њихово председавање неће бити успешно јер земље које нису признале Kосово неће учествовати на скупу ако се прекрши статусна неутралност – закључио је министар Дачић.

Социјалистичка партија Србије и Српска напредна странка никада нису подстицале поделе у Србији и ниподаштавале политичко опредељење било ког грађанина, каже лидер СПС-а Ивица Дачић.

Он је за ТВ Пинк рекао да је ниподаштавање долазило од дела опозиционих странака које сматрају да су далеко изнад већине која гласа за СНС и СПС.

“Не може 300.000 гласова, које неко добије, да вреди више од милион или милион и по гласова које добије неко други. Та врста мржње према свима који се не слажу са њима погађа свакога”, нагласио је Дачић.

Kаже да кроз тортуру пролази свако ко похвали рад председника Александра Вучића, али и представници дела опозиције који су против бојкота парламента или против тога да Бошко Обрадовић, као крајње десна странка, води опозицију.

“Нисам видео да их је нешто толико погодило као текст Александра Вучића због тога што је дирнуо у саму суштину проблема, а то је да постоји једна врста квази елите која је сама себе прогласила за елиту, јер нико их за то није изабрао”, навео је Дачић.

О косовском питању, додаје, данашња елита изјаснила би се на различите начине, једни би рекли да треба “пустити Kосово”, други да је издајица свако ко дозволи поделу, док би трећи рекли да је њихов предлог помирење.

“Помирење је филозофски појам који у практичном смислу не решава питање Kосова. Никакав проблем није да се ми помиримо, али да ли ће да се реши питање Kосова? У овом тренутку то је најважније питање јер нам од тога зависи европска будућност”, закључио је Дачић.

Извор: РТВ Пинк и Танјуг

Категорије: Вести|Министри

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.