Gostovanje Ivice Dačića u Jutarnjem programu TV Pink: Na to smo stavili tačku, bila je u pitanju loša interpretacija Vesti

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je razgovarao sa bugarskom koleginicom Ekatarinom Zaharijevom o svemu što se dogodilo posle nedavne izjave bugarskog premijera Bojka Borisova o Kosovu i budućem šefu evropske diplomatije, naglasivši da se radi pogrešnoj interpretaciji u medijima i da su izglađeni svi nesporazumi.

-Ja dobro poznajem Borisova i nisu sporni naši odnosi, ali ja sam ministar spoljnih poslova Srbije i moram da odgovorim. Izjava je tako preneta, kao da ona u suštini predstavlja jedno upozorenje, kritiku budućem šefu evropske diplomatije Borelu, koji još nije izabran, a kritikom na Borela se pravi atmosfera da Borel ne bude izabran – naglašava Dačić.

– Zato što on navodno neće biti objektivan, jer Španija nije priznala Kosovo. Sa te strane je njegova izjava preneta kod nas da Borisov upozorava Borela i da ne može da se pridržava stava Španije, već čitave EU o tome da je Kosovo nezavisno– ispričao je Dačić.

Takva izjava, kaže ministar Dačić, implicira da cela EU ima takav stav, ali da to nije tačno.
-U EU ne postoji konsenzus o tome, i pet zemalja nije priznalo Kosovo – podsetio je Dačić.

– U tom pogledu sam reagovao na takvu interpretaciju te izjave. Onda su počele reakcije na moj odgovor i što sam ga napao, a niko nije hteo da demantuje tu izjavu. Onda sam razgovarao sa mojom koleginicom, ministarkom Zaharijevom, koja mi je objasnila da on nije tako mislio, već da Borel mora da ima u vidu te zemlje – ispričao je Dačić.

U principu, kaže Dačić, Borel treba da se pridržava onoga kako se Kosovo obeležava, a u spisima EU Kosovo se obeležava zvezdicom.

-To pokazuje da je asimetrično, da je reč o nekoj teritoriji o kojoj oni govore – objasnio je ministar.
-Ja sam njoj rekao da ne želimo da kvarimo odnose sa Bugarskom, ali to je veoma važna stvar i ako je neko naš prijatelj, on mora da ima u vidu koliko je Kosovo važno za Srbiju, kao što su za njih važna neka druga pitanja. Ali na to smo stavili tačku, bila je u pitanju loša interpretacija – naglasio je Dačić.

Koliko vlast u Prištini neozbiljno tretira sve potpisane dokumente, kaže, najbolje govori to što se nisu pojavili na nedavnom skupu “Proces saradnje jugoistočne evrope” (PSJIE) koji je bio u BiH, jer su organizatori želeli da ih predstave kao Kosovo sa zvezdicom.

Kako je podsetio, Borko Stefanović je još sa Prištinom 2012. godine potpisao dogovor o regionalnom predstavljanju samoproglašenog Kosova sa zvezdicom i fusnotom i da je Kosovo tako predstavljano na svim skupovima PSJIE i na skupu koji je bio 2015. godine u Albaniji.

-Možda neko misli da se zvezdica istopila pošto je globalno zagrevanje, kao što je Atifete Jahjaga tada govorila kada je potpisan sporazum. Kosovo preuzima predsedavanje od BiH i ako neće to da poštuje unapred mogu da kažem da njihovo predsedavanje neće biti uspešno jer zemlje koje nisu priznale Kosovo neće učestvovati na skupu ako se prekrši statusna neutralnost – zaključio je ministar Dačić.

Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka nikada nisu podsticale podele u Srbiji i nipodaštavale političko opredeljenje bilo kog građanina, kaže lider SPS-a Ivica Dačić.

On je za TV Pink rekao da je nipodaštavanje dolazilo od dela opozicionih stranaka koje smatraju da su daleko iznad većine koja glasa za SNS i SPS.

“Ne može 300.000 glasova, koje neko dobije, da vredi više od milion ili milion i po glasova koje dobije neko drugi. Ta vrsta mržnje prema svima koji se ne slažu sa njima pogađa svakoga”, naglasio je Dačić.

Kaže da kroz torturu prolazi svako ko pohvali rad predsednika Aleksandra Vučića, ali i predstavnici dela opozicije koji su protiv bojkota parlamenta ili protiv toga da Boško Obradović, kao krajnje desna stranka, vodi opoziciju.

“Nisam video da ih je nešto toliko pogodilo kao tekst Aleksandra Vučića zbog toga što je dirnuo u samu suštinu problema, a to je da postoji jedna vrsta kvazi elite koja je sama sebe proglasila za elitu, jer niko ih za to nije izabrao”, naveo je Dačić.

O kosovskom pitanju, dodaje, današnja elita izjasnila bi se na različite načine, jedni bi rekli da treba “pustiti Kosovo”, drugi da je izdajica svako ko dozvoli podelu, dok bi treći rekli da je njihov predlog pomirenje.

“Pomirenje je filozofski pojam koji u praktičnom smislu ne rešava pitanje Kosova. Nikakav problem nije da se mi pomirimo, ali da li će da se reši pitanje Kosova? U ovom trenutku to je najvažnije pitanje jer nam od toga zavisi evropska budućnost”, zaključio je Dačić.

Izvor: RTV Pink i Tanjug

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.