Ivica Dačić: Pridružujemo se globalnoj koaliciji za slobodu medija Vesti

U Londonu je završena Konferencija o odbrani medijskih sloboda, koja je okupila predstavnike vlada, nevladinih organizacija, medija i univerziteta iz oko stotinu zemalja. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić jedan je od dvadesetak potpisnika dokumenta o obavezivanju na zaštiti prava medija.

“Mi se pridružujemo toj globalnoj koaliciji za slobodu medija. Neše diplomate će biti deo te neke međunarodne kontakt grupe, koja će analizirati stanje. Mislimo da je to važna tema. Prihvatljivo je – zaštita i bezbednost novinara, pitanje nekažnjivosti zločina i pretnji prema novinarima. I ono što je još važnije to je jedna institucionalna mogućnost da se traže određena savetodavna mišljenja ili kako da se pomogne zemljama u izgradnji određenog institucionalnog i zakonodavnog okvira za sistem informisanja”, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

A na drugom kraju grada u britanskom parlamentu, ministar Dačić pozvao je šefa spoljnopolitičkog komiteta donjeg doma u Srbiju ocenivši da je vreme da se odnosi dve zemlje vrate na nivo iz vremena Prvog svetskog rata.

“Potrebno je tražiti neke zajedničke interese. Zato sam ga pozvao da dođe u zemlju. Pozvao sam ga da vidimo gde smo to napravili neku taktičku grešku”, istakao je Dačić.

Sa britanskim ministrom za Komonvelt i UN lordom Tarikom Ahmadom od Vimbldona tema je bila predstojeća konferencija o sekualnom nasilju. Ponovo poziv u Srbiju kako bi se razjasnile razlike u tvrdnjama o broju žrtava silovanja za vreme rata na Kosovu.

“Zločin je tako veliki da mu ne treba dodatno preterivanje u ciframa”, rekao je Dačić.

Izvor: RTS

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.