Најновије

Ивица Дачић: У Вршцу свечано уручено 20 кључева за станове у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма Вести

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на церемонији свечаног усељавања у станове за избеглице у Вршцу у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Велико ми је задовољство што имам прилику да вам се данас обратим – у, за вас, тако важном животном тренутку. Наиме, данас ћемо поделити кључеве за 20 станова у које ће се уселити 20 избегличких породица које су пре више од две деценије, спасавајући животе, побегле са својих огњишта и нашле уточиште у Србији. Породице о којима је реч су дошле са простора Босне и Херцеговине и Хрватске у време највећег страдања и прогона српског народа у новијој историји.

Регионални стамбени програм остварује се у земљама региона и укључује 4 типа стамбених решења. Станови у Вршцу изграђени су у оквиру Потпројекта 2 . У оквиру овог Потпројекта уселили смо 40 избегличких породица у станове у Сремској Митровици. Планирано је да у Вршцу буде изграђено још 40 станова на локацији одмах иза ове зграде, у оквиру Потпројекта 8.
Потпројекат 2 вредан је 13 милиона евра, од којих је 11,5 милиона евра удео Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управља Банка за развој Савета Европе, док је 1,5 милиона евра удео Републике Србије. Конкретно у Вршцу донација је вредна 421.057 евра, с тим што је град Вршац обезбедио инфраструктуру у вредности 11,5 милона динара.

Опште је познато да је највећи донатор Регионалног стамбеног програма Европска Унија. Зато срдачно поздрављам госпођу Леонету Пајер – представницу Делегације Европске Уније у Србији – која је са нама данас. Такође, са нама је и господин Ханс Шодер, наш драги пријатељ, шеф Представништва УНХЦР – а у Србији, институције која, уз ОЕБС, надгледа процес избора корисника Регионалног стамбеног програма. И овом приликом поздрављам господина Владимира Цуцића, комесара за избеглице и миграције, са којим сам, на моје велико задовољство, све чешће у прилици да нашим сународницима уручим кључеве њихових нових домова.

Прошле суботе смо били у Убу. У Камендину смо, 20. јуна, на Светски дан избеглица, поделили кључеве за 270 породица, пре тога у Неготину, Кладову, и Лозници, а наставићемо и даље са истим ентузијазмом, с обзиром на то да смо прешли тек нешто више од пола пута, односно да смо од 7.000 стамбених решења у оквиру овог Програма, са данашњим уручењем поделили 3 хиљаде и 568 станова.

Изузетно ми је задовољство, због тога што је наш домаћин данас наша драга Драгана Митровић, градоначелница Вршца. Она је, као и други представници локалних самоуправа, са својим колегама обезбедила пратећу инфраструктуру за изградњу ових стамбених јединица. Неопходно је истаћи и то да се техничким делом имплементације Регионалног програма бави „Јединица за управљање пројектима у јавном сектору” коју води господин Драган Катуца.

Драги пријатељи, желим вам пуно среће у вашим новим домовима. Као што сам и раније говорио, ваше патње су велике и за вас свакако незаборавне. Сви заједно делимо и носимо терет минулих времена. Морамо бити јединствени и у срећи и у болу, јер једино на тај начин можемо градити сигурну будућност за сву нашу децу и њихово потомство. Са овог места, одговорно могу да вам кажем да Влада Републике Србије предано ради на том циљу.

Живели!”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.