Ivica Dačić: U Vršcu svečano uručeno 20 ključeva za stanove u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa Vesti

Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji svečanog useljavanja u stanove za izbeglice u Vršcu u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji:

„Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da vam se danas obratim – u, za vas, tako važnom životnom trenutku. Naime, danas ćemo podeliti ključeve za 20 stanova u koje će se useliti 20 izbegličkih porodica koje su pre više od dve decenije, spasavajući živote, pobegle sa svojih ognjišta i našle utočište u Srbiji. Porodice o kojima je reč su došle sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske u vreme najvećeg stradanja i progona srpskog naroda u novijoj istoriji.

Regionalni stambeni program ostvaruje se u zemljama regiona i uključuje 4 tipa stambenih rešenja. Stanovi u Vršcu izgrađeni su u okviru Potprojekta 2 . U okviru ovog Potprojekta uselili smo 40 izbegličkih porodica u stanove u Sremskoj Mitrovici. Planirano je da u Vršcu bude izgrađeno još 40 stanova na lokaciji odmah iza ove zgrade, u okviru Potprojekta 8.
Potprojekat 2 vredan je 13 miliona evra, od kojih je 11,5 miliona evra udeo Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, dok je 1,5 miliona evra udeo Republike Srbije. Konkretno u Vršcu donacija je vredna 421.057 evra, s tim što je grad Vršac obezbedio infrastrukturu u vrednosti 11,5 milona dinara.

Opšte je poznato da je najveći donator Regionalnog stambenog programa Evropska Unija. Zato srdačno pozdravljam gospođu Leonetu Pajer – predstavnicu Delegacije Evropske Unije u Srbiji – koja je sa nama danas. Takođe, sa nama je i gospodin Hans Šoder, naš dragi prijatelj, šef Predstavništva UNHCR – a u Srbiji, institucije koja, uz OEBS, nadgleda proces izbora korisnika Regionalnog stambenog programa. I ovom prilikom pozdravljam gospodina Vladimira Cucića, komesara za izbeglice i migracije, sa kojim sam, na moje veliko zadovoljstvo, sve češće u prilici da našim sunarodnicima uručim ključeve njihovih novih domova.

Prošle subote smo bili u Ubu. U Kamendinu smo, 20. juna, na Svetski dan izbeglica, podelili ključeve za 270 porodica, pre toga u Negotinu, Kladovu, i Loznici, a nastavićemo i dalje sa istim entuzijazmom, s obzirom na to da smo prešli tek nešto više od pola puta, odnosno da smo od 7.000 stambenih rešenja u okviru ovog Programa, sa današnjim uručenjem podelili 3 hiljade i 568 stanova.

Izuzetno mi je zadovoljstvo, zbog toga što je naš domaćin danas naša draga Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca. Ona je, kao i drugi predstavnici lokalnih samouprava, sa svojim kolegama obezbedila prateću infrastrukturu za izgradnju ovih stambenih jedinica. Neophodno je istaći i to da se tehničkim delom implementacije Regionalnog programa bavi „Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru” koju vodi gospodin Dragan Katuca.

Dragi prijatelji, želim vam puno sreće u vašim novim domovima. Kao što sam i ranije govorio, vaše patnje su velike i za vas svakako nezaboravne. Svi zajedno delimo i nosimo teret minulih vremena. Moramo biti jedinstveni i u sreći i u bolu, jer jedino na taj način možemo graditi sigurnu budućnost za svu našu decu i njihovo potomstvo. Sa ovog mesta, odgovorno mogu da vam kažem da Vlada Republike Srbije predano radi na tom cilju.

Živeli!”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.