Најновије

Интервју Ивице Дачића за Блиц: Имамо велика очекивања Вести

Долазак председника Француске Емануела Макрона у Србију једна је од најважнијих посета страних државника у последњој деценији. Ми јој придајемо велики значај, јер од ње имамо велика очекивања, каже за “Блиц” министар спољних послова Ивица Дачић.

Делите ли и ви мишљење да Париз на нас гледа као на рођака са Балкана, као што то каже француски новинар Бисон?

– У Француској, као и у свакој другој великој земљи, када је реч о односима са другим народима, воле да говоре у метафорама породице, с тим да за себе увек преузму улогу мајке, оца или бар старијег брата. Али симпатично ми је то рођачко описивање односа Србије и Француске, јер говори да постоје и емоције између два народа, а не само интереси, како је то уобичајено у данашњем свету. Наша заједничка историја је пуна славних тренутака, ми их и данас памтимо и негујемо, а неке од њих ћемо евоцирати и током посете председника Макрона. Србија и Француска имају заједничку историју, она је историја блискости, у неким тренуцима чак и братства, а данас имамо прилику да то добро наслеђе искористимо и унапредимо наше односе. То није само Први светски рат и наша заједничка борба, то су и наши учени људи који су правили модерну Србију по француским узорима, то су инжењери и градитељи који су доносили француску технологију, то су наши спортисти и уметници, који су стекли светску славу стварајући у Француској…

Може ли тај наш рођак да утиче на Приштину да укине таксе како би дошло до наставка дијалога?

– Надам се да ћемо тај одговор чути од председника Макрона. Ја сам убеђен да може, заједно са осталим партнерима у ЕУ и са САД. Не може нико да ме убеди да западна Европа, чији је Француска један од лидера, као и САД, који су Приштину толико задужили својим залагањем за независност Косова, не могу да натерају Харадинаја да већ осам месеци укине једну срамну административну одлуку због које стоји најважније балканско политичко питање. Никада ни са једне од тих адреса нисмо добили уверљив одговор откуда та немоћ. Зато се надам да ће председник Макрон прекинути ову игру и дати нам уверавање да ће ова мучна и срамна епизода бити ускоро окончана.

Француска је признала Косово, очекујете ли током посете притисак да Србија учини исто?

– Не очекујем. Француска веома озбиљно третира односе са Србијом и тако нешто било би у нескладу са таквим третманом, јер је наша позиција око КиМ јасна и чврста. Ако нас заиста сматрају првим партнером на Балкану, како кажу, онда од нас неће тражити да урадимо нешто што не желимо и што не можемо.

С обзиром на састанак у Берлину о Косову и најављени па отказани састанак у Паризу, да ли се то мења формат дијалога или ће форма остати иста а утицај САД, па самим тим и Русије, јачи него досад?

– Више од форме занима нас суштина даљег процеса. Ми желимо решење, као резултат компромиса, који ће уважити најутицајније државе, а који ће пре свега одговорити интересима Србије и нашег народа на КиМ. Да ли ће то бити постигнуто у моделу који смо до сада имали или у неком другачијем, мање је битно. Важно је и то да Србија показује изузетну озбиљност и зрелост, што је добро препознато на свим важним међународним адресама, исто као што је свима јасно да је Приштина фактор који се понаша деструктивно и не жели да се цивилизовано дође до решења.

Шпански шеф дипломатије Ђузеп Борељ долази на место шефа ЕУ дипломатије. Хоће ли Србија “профитирати” од тога, с обзиром на његов став и став земље из које долази у вези с Косовом?

– Драго ми је због доласка министра Бореља на ову дужност, он је изузетан, искусан дипломата, прави је човек за ту функцију. И у марту када сам му био домаћин током посете Србији, поновио је доследан став своје земље да не признаје независност Косова, на чему је Србија захвална. Он ће, наравно, као високи представник ЕУ бити дужан да заступа не само позиције Шпаније, већ и свих других чланица ЕУ, али за нас ће бити сасвим довољно уколико буде одржао статусно неутралну позицију ЕУ према овом питању, јер ми ништа више и не тражимо од Брисела.

Кажете да је стављена тачка на спор са Борисовим. Да ли бисте, с обзиром на то шта се касније издешавало, опет дали исту изјаву или бисте је ипак мало ублажили?

– Стављена је тачка, у ствари, испоставило се да нисмо ни били у спору, односи Бугарске и Србије су више него добри и пре и после те мале расправе. Наравно, ја ћу увек и свуда где то буде требало упозоравати међународне саговорнике да косовску независност не признаје огроман део света, укључујући и један број чланица ЕУ.

На пролеће Србију очекују општи избори. Један од лидера СзС Драган Ђилас практично је најавио бојкот избора. Како гледате на то?

– Као на унапред припремљен изговор да се предупреди још један изборни фијаско. Како другачије може да се разуме нечија одлука да бојкотује редовне изборе, после четири године, у демократској држави и по правилима који су сами поставили?

Кажу и да странке које буду изашле на изборе нису опозиционе?

– Не бих да се много мешам у њихове односе и да реметим склад који влада међу њима. Нека сами између себе одлуче ко је прави, а колико видим углавном се тиме и баве.

Потписали сте приступ глобалној Коалицији за слободу медија. Шта то конкретно значи за Србију?

– Србија је једна од 20 држава које су потписале овај документ, иако су неки прижељкивали да то не урадимо, не знам само на основу чега. Реч је о изјави којом се потписници обавезују да наставе да раде на заштити слободе медија и безбедности новинара, а то је нешто што Србија иначе чини са великом пажњом, о чему сам и говорио на скупу у Лондону.

Фото: Зоран Лончаревић

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.