Ivica Dačić: Nadam se da će Makron prekinuti igru oko taksi Prištine Vesti

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izrazio je nadu da će francuski predsednik Emanuel Makron „prekinuti igru“ Prištine oko taksi na srpske proizvode.

„Ne može niko da me ubedi da zapadna Evropa, čija je Francuska jedan od lidera, kao i SAD, koji su Prištinu toliko zadužili svojim zalaganjem za nezavisnost Kosova, ne mogu da nateraju (Ramuša) Haradinaja da već osam meseci ukine jednu sramnu administrativnu odluku, zbog koje stoji najvažnije balkansko političko pitanje“, kazao je Dačić za „Blic“ uoči posete francuskog predsednika Srbiji.

On je napomenuo da Srbija nikada ni sa jedne adrese nije dobila uverljiv odgovor otkuda ta nemoć.

„Zato se nadam da će predsednik Makron prekinuti ovo igru i dati nam uveravanje da će ova mučna i sramotna epizoda biti uskoro okončana“, kaza je Dačić.

Dačić je izjavio da je dolazak predsednika Francuske u Srbiju jedna je od najvažnijih poseta stranih državnika u poslednjoj deceniji.

„Mi joj pridajemo veliki značaj, jer od nje imamo velika očekivanja“, kazao je Dačić.

On je istakao i da ne očekuje da će Francuska izvršiti pritisak na Srbiju da prizna Kosovo.

„Francuska veoma ozbiljno tretira odnose sa Srbijom i tako nešto bilo bi u neskladu sa takvim tretmanom jer je naša pozicija oko KiM jasna i čvrsta. Ako nas zaista smatraju pravim partnerom na Balkanu, kako kažu, onda od nas neće tražiti da uradimo nešto što ne želimo i što ne možemo“, kazao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prokomentarisao je i izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaj o ulozi Francuske u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine, ironično primetivši: Vidim koliko Haradinaj poštuje ulogu Francuske.

Pojasnio je da se to videlo i prilikom nedavnog sastanka u Berlinu, te poručio da je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji u svakom slučaju dobra poruka i za Prištinu, s obzirom da on ne ide tamo već dolazi u Beograd.

„Vidim koliko Haradinaj poštuje ulogu Francuske. Oni više ne znaju gde udaraju“, rekao je Dačić sinoć gostujući na Prvoj TV i ispričao kako se Haradinaj poneo na sastanku u Berlinu, omalovažavajući, kako je naveo, i Merkelovu i Makrona.

„Oni su mu u jednom momentu rekli: „Ukinite takse, a mi ćemo da obezbedimo da se ukinu vize“ našta je Haradinaj rekao „A ko će to nama da garantuje?“, rekao je Dačić i dodao da je Haradinaj time pokazao da Makron i Merkelova za Prištinu nisu nikakva garancija.

Dačić je ocenio da se Haradinaj ne bi tako ponašao da „nema neku zaleđinu iza sebe“ i dodao da je pitanje ko ustvari želi da stvarno dođe do napretka u dijalogu između Beograda i Prištine.

„Dajte da prvo počnemo da se ponovo vode pregovori, a ne da se ovako Priština ohrabruje da stalno vrši neke jednostrane akte“, rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.