Горан Триван је покренуо у рад гравитациони биолошки пречистач отпадних вода Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван свечано је покренуо у рад гравитациони биолошки пречистач отпадних вода на фарми за узгој товних свиња „Милован Иванковић“, у Засавици код Сремске Митровице. Постројење за пречишћавање отпадних вода које је данас покренуто у целини радног процеса изграђено је „Озонвеј“ домаћом технологијом која је јединствена у свету по иноватином решењу прераде отпадних вода које настају приликом узгоја свиња.

Пољопривреда је несумљиво планетарно највећи загађивач животне средине, а фарме за узгој свиња један од највећих извора таквог загађења, рекао је министар Горан Триван. Домаћа технологија базирана на смеђим алгама пример је одличне примене домаће иновације у пречишћавању отпадних вода, указао је. „Заблуда је да ћемо имати здраву и чисту животну средину, а да у њу не улажемо готово ништа“, истакао је Триван, и изразио признање и захвалност власнику пољопривредног газдинства Миловану  Иванковићу који се оваквим пионирским подухватом определио за улагање у заштиту животне средине.

Како је министар указао, значај овог и сличних пројеката је тим већи, јер обезбеђује производњу здравије хране, очување животне средине и успостављање европских еколошких стандарда у овој привредној грани. Истовремено, како је додао, представља пример у ком правцу ће оно што није државни сектор морати да се креће. Он је навео да је основни приоритет у заштити животне средине у Србији изградња 356 система за пречишћавање отпадних вода, што ће захтевати улагања од око пет милијарди евра. Међутим, поред државних, неопходно је још око хиљаду мањих система за пречишћавање отпадних вода у приватном сектору. Министар је подсетио и упутио позив свима који се баве производњом и генеришу отпадне воде на било који начин, да мисле унапред и предузимају кораке ка благовременом решавању овог проблема. „Време које долази ће нам наметнути стандарде, да оно што производите нећете више моћи да продате ни на домаћем, ни на страном тржишту, а да при том нисте применили све мере заштите животне средине. Само они који мисле унапред ће моћи то да раде. Они који то не буду урадили на време, имаће озбиљних проблема“, упозорио је Триван, и додао да ће држава стварањем повољног миљеа помоћи у овом процесу.

Извор и фото: МЗЖС

Категорије: Вести|Министри

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.