Goran Trivan je pokrenuo u rad gravitacioni biološki prečistač otpadnih voda Vesti

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan svečano je pokrenuo u rad gravitacioni biološki prečistač otpadnih voda na farmi za uzgoj tovnih svinja „Milovan Ivanković“, u Zasavici kod Sremske Mitrovice. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je danas pokrenuto u celini radnog procesa izgrađeno je „Ozonvej“ domaćom tehnologijom koja je jedinstvena u svetu po inovatinom rešenju prerade otpadnih voda koje nastaju prilikom uzgoja svinja.

Poljoprivreda je nesumljivo planetarno najveći zagađivač životne sredine, a farme za uzgoj svinja jedan od najvećih izvora takvog zagađenja, rekao je ministar Goran Trivan. Domaća tehnologija bazirana na smeđim algama primer je odlične primene domaće inovacije u prečišćavanju otpadnih voda, ukazao je. „Zabluda je da ćemo imati zdravu i čistu životnu sredinu, a da u nju ne ulažemo gotovo ništa“, istakao je Trivan, i izrazio priznanje i zahvalnost vlasniku poljoprivrednog gazdinstva Milovanu  Ivankoviću koji se ovakvim pionirskim poduhvatom opredelio za ulaganje u zaštitu životne sredine.

Kako je ministar ukazao, značaj ovog i sličnih projekata je tim veći, jer obezbeđuje proizvodnju zdravije hrane, očuvanje životne sredine i uspostavljanje evropskih ekoloških standarda u ovoj privrednoj grani. Istovremeno, kako je dodao, predstavlja primer u kom pravcu će ono što nije državni sektor morati da se kreće. On je naveo da je osnovni prioritet u zaštiti životne sredine u Srbiji izgradnja 356 sistema za prečišćavanje otpadnih voda, što će zahtevati ulaganja od oko pet milijardi evra. Međutim, pored državnih, neophodno je još oko hiljadu manjih sistema za prečišćavanje otpadnih voda u privatnom sektoru. Ministar je podsetio i uputio poziv svima koji se bave proizvodnjom i generišu otpadne vode na bilo koji način, da misle unapred i preduzimaju korake ka blagovremenom rešavanju ovog problema. „Vreme koje dolazi će nam nametnuti standarde, da ono što proizvodite nećete više moći da prodate ni na domaćem, ni na stranom tržištu, a da pri tom niste primenili sve mere zaštite životne sredine. Samo oni koji misle unapred će moći to da rade. Oni koji to ne budu uradili na vreme, imaće ozbiljnih problema“, upozorio je Trivan, i dodao da će država stvaranjem povoljnog miljea pomoći u ovom procesu.

Izvor i foto: MZŽS

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.