Aлександар Антић са водећим француским енергетским компанијама Вести

 

Министар рударства и енергетике Александар Антић одржао је одвојене састанке са француским компанијама током посете председника Француске Емануела Макрона Београду.

 

  • Сусрет председника Александра Вучића и Еманулеа Макрона и делегација Србије и Француске, идеална је прилика за јачање укупних политичких, стратешких, економских и пријатељских односа две државе, нагласио је министар Антић.

Он је казао да током разговора два председника послата снажна порука да Србија има искреног пријатеља у једној од најутицајнијих земаља ЕУ.

 

  • Састанци које смо одржали са водећим француским компанијама, и њихова изражена спремност да инвестирају у Србију и сарађују са овдашњим фирмама, управо доказују да Србија од Француске има снажну пордшку и дугорочног партнера који подразумева и оријентацију ка стратешко важним подручјима, истакао је министар Антић.

У том смислу, sа компанијом „Proparco“, која је део Француске развојне агенције, и има интерес да финансира пројекте из области обновљивих извора енергије, установљен је заједнички интерес за развој пројеката у циљу повећања удела коришћења енергије из обновљивих извора у Србији.

 

Akuo Energy, највећа француска приватна компанија која се бави производњом зелене енергије, потписала је Протокол о намерама са Владом Аутономне Покрајине Војводине за развој пројекта ветропарка у Башаиду код Кикинде.

 

  • Србија је током протекле две и по године „на мрежу“ ставила око 500 MW инсталисане снаге, у највећем делу из енергије ветра. С обзиром на то да располажемо великим капацитетима за производњу зелене енергије, све компаније са којима је делегација Србије водила разговоре, имају снажан интерес да остваре нове видове сарадње“, нагласио је министар Антић.

Он је казао да је са компанијом Електропривреде Стразбура, која је други највећи дистрибутер електричне енергије и гаса у Француској, српска страна потписала Меморандум о разумевању за коришћење дубоких геотермалних извора на територији општина Кикинда, Суботица и Сремска Митровица, за производњу топлотне енергије, јер Војводина поседује велики неискоришћени потенцијал када су термални извори у питању.

 

Француска компанија SUEZ Group – један од партнера Града Београда на развоју пројекта изградње регионалног центра за третман отпада у Винчи, са Београдским електранама је потписала ЈПП о третману отпада и пружању других услуга. Предвиђено је да се прерадом отпада произведи електрична енергија,као и топлотна енергија која ће бити коришћена у одређеним грејним подручјима на територији града. Састанку је присуствовао заменик градоначелника Горан Весић.

 

Челници компаније Schneider Electric потписали су споразуме о сарадњи са Електротехничким факултетом у Београду и Факултетом техничких наука у Новом Саду, чиме ће та компанија, кроз донирање опреме,  пружити подршку српским студентима електротехнике.

 

Министар Антић указао је да Србија улаже велике напоре за прављење „енергетског микса“ и унапређење електроенергетског сектора и да постоји значајан простор за сарадњу са Schneider Electric.

  • С обзиром да је Schneider Electric једна од водећих светских компанија, пре свега, у области управљања електроенергетским системима, она представља природног партнера нашим енергетским компанијама. Подсећам да та компанија у Србији, у Новом Саду, производи најнапредније софтвере и алате за управљање дистрибутивним системима, изјавио је министар Антић.

Састанцима су присуствовали и министар заштите животне средине Горан Триван, потпредседник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић, државни секретар у министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић, помоћник министра Милош Бањац, В.Д. директор ЕПС-а, Милорад Грчић, као и директорка А.Д. Електромрежа Србије, Јелена Матејић.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.