Гостовање Ивице Дачића у Јутарњем програм ТВ Пинк: Највећа вредност Макронове посете је ресетовање билатералних односа Србије и Француске Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић је оценио да је највећа вредност посете француског председника Емануела Макрона ресетовање билатералних односа Србије и Француске.

Дачић је гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк истакао да је ово заиста једна историјска посета зато што је последњи пут један француски председник био у децембру 2001. године и подсетио да је пре 100 година, у периоду између Првог и Другог светског рата Француска била наш централни спољно-политички партнер.

Велика вредност јесте у томе што се председник Макрон заиста потрудио да то што уради овде има веома јасне поруке пре свега у односу на српски народ. Ово је једна од најуспешнијих посета које смо имали у протеклим деценијама. Често нисмо одушевљени порукама које добијамо од страних западних политичара па чак и када долазе у посету Србији. Ово је једна од ретких посета која је допринела и нашем националном достојанству и интегритету и поносу – истакао је Дачић.

Kако је додао, Србији је свих ових година било потребно да јој неко покаже да има пријатеља и на западу.

Макрон је својим речима и преузео на себе неке обавезе. Kада неко каже Србија је мени у срцу, када неко каже да ћемо заједно да радимо даље, када говори о пријатељству и када се на тако емотиван начин обраћа то су и неке обавезе које он сам себи намеће. Он је сам себи наметнуо обавезу да ће да подстакне дијалог, да организује састанке – навео је Дачић.

Говорећи о вечери са француским председником, Дачић је истакао да је атмосфера била веома срдачна, да су разговори дуго трајали и да је све било добро за Србију.

Дачић је оценио да је Макрон освојио срца Срба, истовремено истакавши да се пријатељства морају неговати.

Kада је у питању Kосово, централна његова порука је била да се он залаже за компромис. То је велика промена француске политике – рекао је Дачић и подсетио да Французи нису били баш пријатељски настројени према нама деведесетих година прошлог века.

Указао је да је побољшана међународна позиција Србије, а то је резултат свега што је урађено у протеклих седам година да се наша земља постави као поуздан партнер.

– Људи очекују да ће Француска или неко тек тако да каже – ми сада не признајемо Kосово, али када су у питању велике силе велика је промена када САД, а сада и Макрон још директније, кажу треба да се нађе компромис између Београда и Приштине. До сада то није била њихова позиција. Њихова позиција је била – имате да прихватите независност – истакао је Дачић.

Према његовим речима, Макрон је сам рекао да треба тражити договор између онога што мисли Београд и шта мисли Приштина.

То је велики помак и мислим да треба да будемо сви задовољни због тога јер се тиме отвара могућност за компромис и договор између Београда и Приштине. Kада каже да ће покренути наставак дијалога, то преведено на српски језик значи, наставиће се притисак на Приштину да се повуку таксе. Он је свестан да Приштину подржавају неке друге земље – навео је Дачић.

Kако је истакао решавање косовског питања је много важније од званичног уласка у ЕУ, јер је то камен темељац за решавање свих проблема.

Онда се на лакши начин решавају сва остала питања, а ми то не можемо да решимо ако немамо пријатеље, ако не одобровољимо неке велике силе да се са тим сагласе јер све док неко поговара овог Храдинаја он сигурно неће укинути таксе. Он је и јуче рекао да ће таксе да укине када Србија призна Kосово – навео је Дачић.

Извор и фото: РТВ Пинк

Категорије: Вести|Министри

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.