Ђорђе Милићевић: Остали смо верни идеји социјалне правде Вести

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије, Ђорђе Милићевић рекао је  поводом 29 година постојања те странке да су социјалисти остали верни идеји социјалне правде и борби за обичног човека.

Честитајући годишњицу члановима странке и симпатизерима, Милићевић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је СПС за 29 година преживео много тога, али да је остао релевантни политички чинилац што, како каже, довољно говори о снази странке.

“Ми на неки начин треба да будемо захвални онима који су спровели 5.октобар 2000. године, јер да га није било, не бисмо знали ко је у СПС због функције. Није наша слава да никада не паднемо, него да знамо да устанемо, да се подигнемо и усправимо након пада”, рекао је Милићевић.

Он је додао да грађани за 29 година сигурно могу нешто да замере СПС-у, али да не могу да кажу да су били против своје државе и народа.

“И онда када смо били у опозицији, за разлику од данашње, увек смо били на страни државе и народа. Деведесетих година смо имали прилику да чујемо речи попут “издаја, предаја“, али шта је био основ за одбрану националних интереса после 2000.године? Дејтонски споразум и Резолуција 1244”, рекао је Милићевић.

Милићевић је навео да СПС из прошлости извлачи поуке и да данас са коалиционим партнерима жели да одговори на кључна питања која муче Србије и верује да то раде веома успешно.

“Са Српском напредном странком делимо вредности и одговорности, не зарад фотеља. Желимо да дамо свој допринос реформском курсу владе, да створимо модерну и развијену државу. Сматрамо да Србија не сме да пропусти ову шансу”, рекао је Милићевић.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије, Ђорђе Милићевић рекао је, поводом увреда које је лидер СРС Војислав Шешељ у уторак изрекао на рачун новинарке Данас-а, Снежане Чонградин, да је Пословник Народне скупштине недоречен када је реч о посланичким питањима.

Шешељ је јуче, приликом постављања посланичких питања, рекао да су радикали сугерисали да треба да се уведе одредба у Кривичном законику којом би се свака изречена тврдња да је у Сребреници био геноциде казњавала кривично.

Шеф радикала је у том контексту поменуо Чанградин, рекавши да је она у листу Данас написала да је “новинарка у држави која је починила геноцид”, изневши потом низ увреда на рачун њеног физичког изгледа.

Милићевић каже да је он одговоран за посланички клуб СПС и политику владајуће коалиције, али не и за друге политичке странке.

“Политика владе је јасна, опозиција је нешто друго. Ко је у праву, одлучиће грађани”, рекао је Милићевић.

Он је додао да су социјалисти инсистирали да се прецизније дефинише Пословник Народне скупштине, као и да се донесе етички кодекс којим би се дефинисала правила понашања посланика.

Сматра да је у скупштини било и горих ствари попут уношења камења у салу, “рок концерта” у холу парламента, алудирајући на Сашу Радуловића који је на конференцији за новинаре свирао на гитари и отпевао “Пада влада”…

На питање због чега ресорни министар Расим Љајић не образлаже предложене законе о трговини и да ли то има везе са радикалима, с обзиром на то да су га називали нарко-дилером, Милићевић је казао да је влада та која шаље предлоге и опредељује ко ће да образлаже законе и да би то питање требало поставити Љајићу.

“Ја нисам ни портпарол ни председник посланичке групе СДПС”, рекао је Милићевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.