Đorđe Milićević: Ostali smo verni ideji socijalne pravde Vesti

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, Đorđe Milićević rekao je  povodom 29 godina postojanja te stranke da su socijalisti ostali verni ideji socijalne pravde i borbi za običnog čoveka.

Čestitajući godišnjicu članovima stranke i simpatizerima, Milićević je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je SPS za 29 godina preživeo mnogo toga, ali da je ostao relevantni politički činilac što, kako kaže, dovoljno govori o snazi stranke.

“Mi na neki način treba da budemo zahvalni onima koji su sproveli 5.oktobar 2000. godine, jer da ga nije bilo, ne bismo znali ko je u SPS zbog funkcije. Nije naša slava da nikada ne padnemo, nego da znamo da ustanemo, da se podignemo i uspravimo nakon pada”, rekao je Milićević.

On je dodao da građani za 29 godina sigurno mogu nešto da zamere SPS-u, ali da ne mogu da kažu da su bili protiv svoje države i naroda.

“I onda kada smo bili u opoziciji, za razliku od današnje, uvek smo bili na strani države i naroda. Devedesetih godina smo imali priliku da čujemo reči poput “izdaja, predaja“, ali šta je bio osnov za odbranu nacionalnih interesa posle 2000.godine? Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244”, rekao je Milićević.

Milićević je naveo da SPS iz prošlosti izvlači pouke i da danas sa koalicionim partnerima želi da odgovori na ključna pitanja koja muče Srbije i veruje da to rade veoma uspešno.

“Sa Srpskom naprednom strankom delimo vrednosti i odgovornosti, ne zarad fotelja. Želimo da damo svoj doprinos reformskom kursu vlade, da stvorimo modernu i razvijenu državu. Smatramo da Srbija ne sme da propusti ovu šansu”, rekao je Milićević.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, Đorđe Milićević rekao je, povodom uvreda koje je lider SRS Vojislav Šešelj u utorak izrekao na račun novinarke Danas-a, Snežane Čongradin, da je Poslovnik Narodne skupštine nedorečen kada je reč o poslaničkim pitanjima.

Šešelj je juče, prilikom postavljanja poslaničkih pitanja, rekao da su radikali sugerisali da treba da se uvede odredba u Krivičnom zakoniku kojom bi se svaka izrečena tvrdnja da je u Srebrenici bio genocide kaznjavala krivično.

Šef radikala je u tom kontekstu pomenuo Čangradin, rekavši da je ona u listu Danas napisala da je “novinarka u državi koja je počinila genocid”, iznevši potom niz uvreda na račun njenog fizičkog izgleda.

Milićević kaže da je on odgovoran za poslanički klub SPS i politiku vladajuće koalicije, ali ne i za druge političke stranke.

“Politika vlade je jasna, opozicija je nešto drugo. Ko je u pravu, odlučiće građani”, rekao je Milićević.

On je dodao da su socijalisti insistirali da se preciznije definiše Poslovnik Narodne skupštine, kao i da se donese etički kodeks kojim bi se definisala pravila ponašanja poslanika.

Smatra da je u skupštini bilo i gorih stvari poput unošenja kamenja u salu, “rok koncerta” u holu parlamenta, aludirajući na Sašu Radulovića koji je na konferenciji za novinare svirao na gitari i otpevao “Pada vlada”…

Na pitanje zbog čega resorni ministar Rasim Ljajić ne obrazlaže predložene zakone o trgovini i da li to ima veze sa radikalima, s obzirom na to da su ga nazivali narko-dilerom, Milićević je kazao da je vlada ta koja šalje predloge i opredeljuje ko će da obrazlaže zakone i da bi to pitanje trebalo postaviti Ljajiću.

“Ja nisam ni portparol ni predsednik poslaničke grupe SDPS”, rekao je Milićević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.