Славица Ђукић Дејановић: Родно одговорно буџетирање успех Србије Вести

Оно по чему је Србија у региону специфична и представља пример добре праксе је родно одговорно буџетирање, које смо увели у јавне финансије још 2015. године, изјавила је министарка у Влади Србије Славица Ђукић Дејановић, која ће данас у УН представити први Добровољни национални извештај о напретку Србије у остваривању циљева одрживог развоја.

Она је истакла да ће до краја 2020. године, у складу са циљевима из Агенде 2030 сви буџетски корисници на националном, покрајинском и локалном нивоу бити обавезни да примењују принципе родно одговорног буџетирања, односно да приликом анализе буџетирања и дефинисања прихода и расхода узму у обзир родну перспективу.

„Није реч о посебним буџетима за жене и мушкарце, већ о томе да постојећа прерасподела средстава одговара потребама жена и мушкараца у једној заједници“, рекла је Дејановић.

Она је као један од циљева из Агенде у којима је Србија постигла највише успеха, истакла и индекс родне равноправности, који мери родну равноправност на скали од 1 до 100 у области рада, новца, моћи, здравља, знања и времена које се одваја за породицу и друштвене активности.

„Индекс смо увели 2016 године као једина земља ван ЕУ, а прошле године смо га други пут израдили. За две године смо напредовали и у поређењу са европским просеком направили смо већи помак између два извештајна периода“, каже Дејановић.

Она наглашава да је битан фактор који убрзава процес остварења циљева одрживог развоја оно што је Србија урадила на путу евроинтеграција.

Агенда 2030 садржи 17 циљева одрживог развоја који покривају широк спектар изазова, од борбе против глади и сиромаштва, до обезбеђивања пристојних услова за рад и важност заштите природе, а ово је први пут да Београд на Ист риверу представља резултате постигнута на том плану.

За симбол извештаја који ће данас бити представљен изабран је „цвет феникс“, српска рамонда, која и када изгледа као да је у потпуности увенула, у додиру с водом поново цвета.

Извор и фото: Танјуг

Категорије: Вести|Министри

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.