Slavica Đukić Dejanović: Rodno odgovorno budžetiranje uspeh Srbije Vesti

Ono po čemu je Srbija u regionu specifična i predstavlja primer dobre prakse je rodno odgovorno budžetiranje, koje smo uveli u javne finansije još 2015. godine, izjavila je ministarka u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja će danas u UN predstaviti prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj o napretku Srbije u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Ona je istakla da će do kraja 2020. godine, u skladu sa ciljevima iz Agende 2030 svi budžetski korisnici na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou biti obavezni da primenjuju principe rodno odgovornog budžetiranja, odnosno da prilikom analize budžetiranja i definisanja prihoda i rashoda uzmu u obzir rodnu perspektivu.

„Nije reč o posebnim budžetima za žene i muškarce, već o tome da postojeća preraspodela sredstava odgovara potrebama žena i muškaraca u jednoj zajednici“, rekla je Dejanović.

Ona je kao jedan od ciljeva iz Agende u kojima je Srbija postigla najviše uspeha, istakla i indeks rodne ravnopravnosti, koji meri rodnu ravnopravnost na skali od 1 do 100 u oblasti rada, novca, moći, zdravlja, znanja i vremena koje se odvaja za porodicu i društvene aktivnosti.

„Indeks smo uveli 2016 godine kao jedina zemlja van EU, a prošle godine smo ga drugi put izradili. Za dve godine smo napredovali i u poređenju sa evropskim prosekom napravili smo veći pomak između dva izveštajna perioda“, kaže Dejanović.

Ona naglašava da je bitan faktor koji ubrzava proces ostvarenja ciljeva održivog razvoja ono što je Srbija uradila na putu evrointegracija.

Agenda 2030 sadrži 17 ciljeva održivog razvoja koji pokrivaju širok spektar izazova, od borbe protiv gladi i siromaštva, do obezbeđivanja pristojnih uslova za rad i važnost zaštite prirode, a ovo je prvi put da Beograd na Ist riveru predstavlja rezultate postignuta na tom planu.

Za simbol izveštaja koji će danas biti predstavljen izabran je „cvet feniks“, srpska ramonda, koja i kada izgleda kao da je u potpunosti uvenula, u dodiru s vodom ponovo cveta.

Izvor i foto: Tanjug

Kategorije: Vesti|Ministri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.