Најновије

СПС Ваљево: Обележено 29 година СПС-а: “Остали смо и опстали као снажна и државотворна партија и значајан фактор политичког живота Србије” Локал

Градски одбор Социјалистичке партије Србије у Ваљеву обележио је јуче 29 година постојања, рада и контунуираног деловања СПС-а на политичкој сцени Србије. Поводом Дана странке, одржана је Свечана седница Градског одбора Социјалистичке партије Србије у Ваљеву, на којој се присутним члановима, симпатизерима и пријатељима социјалиста обратио председник ГрО СПС Ваљево Ђорђе Миличевић, који је и потпредседник Народне скупштине Републике Србије. Након Свечане седнице, у просторијама ваљевског СПС-а уприличена је изложба фотографија, на којој је хронолошки приказан историјат као и најзначајнији моменти политичког ангажмана Социјалистичке партије Србије од оснивања 17. јула 1990. године до данас.

Подсећајући да је Социјалистичка партија Србије формално настала уједињењем Савеза комуниста Србије и Социјалистичког савеза радног народа Србије, а суштински настала као велики народни и левичарски покрет у тренуцима распада бивше СФРЈ, председник ГрО СПС Ваљево Ђорђе Милићевић нагласио је да је Социјалистичка партија Србије од оснивања до данас била и власт и опозиција, да је прошла и кроз добре и тешке периоде, била хваљена и оспоравана, али да је упркос свему томе остала и опстала као снажна и државотворна партија и значајан фактор политичког живота Србије.

“Социјалистичка партија Србије прерасла је у модерну партију социјалдемократске оријентације која је сачувала основну идеју, али се исто тако прилагођава новом времену. Издржали смо велика искушења и нисмо дозволили нити да нас власт поквари, нити да нас уплаши то што смо у једном тренутку били опозиција, зато што је Социјалистичка партија Србије политички стуб националних и државних интереса и гарант борбе за социјално праведну Србију. И Србији и Ваљеву је потребна Социјалистичка партија Србије која ће и даље градити хумано и праведно друштво, економски просперитетно, културно и образовано друштво у коме ће сви људи имати једнаке шансе. Социјалистичка партија Србије има велике и снажне идеје које су и идеје сваког слободног човека који жели да живи боље”, казао је Милићевић и нагласио да Социјалистичка партија Србије мора да буде спремна да се мења и подмлађује, да ствара нове идеје, проналази нове начине за решавање проблема грађана примерене овом тренутку и времену, да мора да буде добро организована, флексибилна и доступна грађанима.

Он је указао на одговоран однос СПС-а према грађанима, рекавши да су социјалисти увек спремни да положе рачуне за оно за шта су преузели одговорност. Снагу ваљевских социјалиста, како је рекао, појачава и активност носилаца најодговорнијих државних функција из редова Социјалистичке партије Србије који својим честим посетама и свиме што предузимају за Ваљево показују одговорност према свим грађанима Ваљева.

“Ми, ваљевски социјалисти, корачамо крупним корацима. Поставили смо велике циљеве и преузимамо одговорност за њихову реализацију. Показали смо да можемо и да опстајемо и када смо на власти и када смо били у опозицији. Ту снагу морамо показивати и даље. Наша највећа снага смо ми, социјалисти, и ви оснивачи партије који сте партију сачували, али и ви млади који ћете нас наследити, на којима, како се каже, свет остаје”, поручио је Ђорђе Милићевић на Свечаној седници ГрО СПС Ваљево честитајући присутнима Дан Социјалистичке партије Србије поруком “Никада не смемо одустати од својих циљева. Победници никад не одустају. Они који одустају никад не побеђују”.

Милићевић је, између осталог, рекао да СПС као партија социјалне правде мора сваког тренутка налазити квалитетан и остварив одговор на тешка животна питња, која се тичу сваког грађанина, његове егзистенције, његових права, сигурности и квалитета живота, јер једино тако јавни, политички и партијски рад имају смисла.

Милићевић је подсетио и на 5. октобар 2000. назвавши га најтежим периодом за социјалисте, јер су хтели да их избришу са политичке сцене, прогласе кривим и лустрирају. “Тај период смо анализирали и на 6. и на 7. Конгресу, када смо мислили да је потребно. А, да ли је било грешака? Историја ће показати. За нас је тај период био важан и зато што смо видели ко је тада у Социјалистичкој партији Србије као најмоћнијој партији био због функција и интереса, а ко због идеја. Они које су занимале функције, отишли су. Ми који смо у Социјалистичкој партији Србије због идеје и данас смо овде. Лако је било бити социјалиста када смо били на власти, али је било тешко остати онда када смо били мета прогона, напада, оспоравања, шиканирања”, рекао је Милићевић нагласивши да није важан број социјалиста, већ снага и идеје коју као социјалдемократски покрет у себи носи.

Он је напоменуо да се данас СПС и држава суочавају са великим изазовом у одбрани националних и државних интереса, територијалног интегритета и суверенитета Србије и нагласио да је питање Косова и Метохије питање пре свих питања, да СПС не посустаје и не одустаје од заштите свог народа и своје државе. Милићевић је истакао да су социјалисти поносни на свог председника партије и министра спољних послова Ивицу Дачића, јер снажном дипломатском активношћу несебично заступа интересе наше земље пред свим међународним организацијама и институцијама и чија је дипломатска мисија посвећена одбрани Косова и Метохије уродила плодом. У прилог томе навео је да је 13 држава чланица Уједињених нација повукло признање једнострано проглашене државе Косово и да је најављно и нових 10 повлачења признања. Посебно је истакао улогу лидера социјалиста у проналажењу решења за питање Косова и Метохије до којег се мора доћи путем дијалога, правним и политичким средствима, а не силом и које треба да буде у најбољем интересу српског народа, али и осталих који живе на Космету.

Говорећи о европском путу Србије, Милићевић је рекао да је тај пут већ добро утрасиран. “Отворили смо многа поглавља, усклађујемо своје законодавство са правом Европске Уније, стандардизујемо привреду, услуге, а посебно заштиту животне средине. И није наш европски пут важан само да бисмо постали део европске заједнице, већ због увођења стандарда који значе бољи живот за наше грађане. То је циљ. А, у његовој реализацији улога нас, социјалиста, је значајна”, казао је Милићевић.

Извор: Ваљевска посла

Категорије: Локал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.