SPS Valjevo: Obeleženo 29 godina SPS-a: “Ostali smo i opstali kao snažna i državotvorna partija i značajan faktor političkog života Srbije” Lokal

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije u Valjevu obeležio je juče 29 godina postojanja, rada i kontunuiranog delovanja SPS-a na političkoj sceni Srbije. Povodom Dana stranke, održana je Svečana sednica Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Valjevu, na kojoj se prisutnim članovima, simpatizerima i prijateljima socijalista obratio predsednik GrO SPS Valjevo Đorđe Miličević, koji je i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije. Nakon Svečane sednice, u prostorijama valjevskog SPS-a upriličena je izložba fotografija, na kojoj je hronološki prikazan istorijat kao i najznačajniji momenti političkog angažmana Socijalističke partije Srbije od osnivanja 17. jula 1990. godine do danas.

Podsećajući da je Socijalistička partija Srbije formalno nastala ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije, a suštinski nastala kao veliki narodni i levičarski pokret u trenucima raspada bivše SFRJ, predsednik GrO SPS Valjevo Đorđe Milićević naglasio je da je Socijalistička partija Srbije od osnivanja do danas bila i vlast i opozicija, da je prošla i kroz dobre i teške periode, bila hvaljena i osporavana, ali da je uprkos svemu tome ostala i opstala kao snažna i državotvorna partija i značajan faktor političkog života Srbije.

“Socijalistička partija Srbije prerasla je u modernu partiju socijaldemokratske orijentacije koja je sačuvala osnovnu ideju, ali se isto tako prilagođava novom vremenu. Izdržali smo velika iskušenja i nismo dozvolili niti da nas vlast pokvari, niti da nas uplaši to što smo u jednom trenutku bili opozicija, zato što je Socijalistička partija Srbije politički stub nacionalnih i državnih interesa i garant borbe za socijalno pravednu Srbiju. I Srbiji i Valjevu je potrebna Socijalistička partija Srbije koja će i dalje graditi humano i pravedno društvo, ekonomski prosperitetno, kulturno i obrazovano društvo u kome će svi ljudi imati jednake šanse. Socijalistička partija Srbije ima velike i snažne ideje koje su i ideje svakog slobodnog čoveka koji želi da živi bolje”, kazao je Milićević i naglasio da Socijalistička partija Srbije mora da bude spremna da se menja i podmlađuje, da stvara nove ideje, pronalazi nove načine za rešavanje problema građana primerene ovom trenutku i vremenu, da mora da bude dobro organizovana, fleksibilna i dostupna građanima.

On je ukazao na odgovoran odnos SPS-a prema građanima, rekavši da su socijalisti uvek spremni da polože račune za ono za šta su preuzeli odgovornost. Snagu valjevskih socijalista, kako je rekao, pojačava i aktivnost nosilaca najodgovornijih državnih funkcija iz redova Socijalističke partije Srbije koji svojim čestim posetama i svime što preduzimaju za Valjevo pokazuju odgovornost prema svim građanima Valjeva.

“Mi, valjevski socijalisti, koračamo krupnim koracima. Postavili smo velike ciljeve i preuzimamo odgovornost za njihovu realizaciju. Pokazali smo da možemo i da opstajemo i kada smo na vlasti i kada smo bili u opoziciji. Tu snagu moramo pokazivati i dalje. Naša najveća snaga smo mi, socijalisti, i vi osnivači partije koji ste partiju sačuvali, ali i vi mladi koji ćete nas naslediti, na kojima, kako se kaže, svet ostaje”, poručio je Đorđe Milićević na Svečanoj sednici GrO SPS Valjevo čestitajući prisutnima Dan Socijalističke partije Srbije porukom “Nikada ne smemo odustati od svojih ciljeva. Pobednici nikad ne odustaju. Oni koji odustaju nikad ne pobeđuju”.

Milićević je, između ostalog, rekao da SPS kao partija socijalne pravde mora svakog trenutka nalaziti kvalitetan i ostvariv odgovor na teška životna pitnja, koja se tiču svakog građanina, njegove egzistencije, njegovih prava, sigurnosti i kvaliteta života, jer jedino tako javni, politički i partijski rad imaju smisla.

Milićević je podsetio i na 5. oktobar 2000. nazvavši ga najtežim periodom za socijaliste, jer su hteli da ih izbrišu sa političke scene, proglase krivim i lustriraju. “Taj period smo analizirali i na 6. i na 7. Kongresu, kada smo mislili da je potrebno. A, da li je bilo grešaka? Istorija će pokazati. Za nas je taj period bio važan i zato što smo videli ko je tada u Socijalističkoj partiji Srbije kao najmoćnijoj partiji bio zbog funkcija i interesa, a ko zbog ideja. Oni koje su zanimale funkcije, otišli su. Mi koji smo u Socijalističkoj partiji Srbije zbog ideje i danas smo ovde. Lako je bilo biti socijalista kada smo bili na vlasti, ali je bilo teško ostati onda kada smo bili meta progona, napada, osporavanja, šikaniranja”, rekao je Milićević naglasivši da nije važan broj socijalista, već snaga i ideje koju kao socijaldemokratski pokret u sebi nosi.

On je napomenuo da se danas SPS i država suočavaju sa velikim izazovom u odbrani nacionalnih i državnih interesa, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i naglasio da je pitanje Kosova i Metohije pitanje pre svih pitanja, da SPS ne posustaje i ne odustaje od zaštite svog naroda i svoje države. Milićević je istakao da su socijalisti ponosni na svog predsednika partije i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, jer snažnom diplomatskom aktivnošću nesebično zastupa interese naše zemlje pred svim međunarodnim organizacijama i institucijama i čija je diplomatska misija posvećena odbrani Kosova i Metohije urodila plodom. U prilog tome naveo je da je 13 država članica Ujedinjenih nacija povuklo priznanje jednostrano proglašene države Kosovo i da je najavljno i novih 10 povlačenja priznanja. Posebno je istakao ulogu lidera socijalista u pronalaženju rešenja za pitanje Kosova i Metohije do kojeg se mora doći putem dijaloga, pravnim i političkim sredstvima, a ne silom i koje treba da bude u najboljem interesu srpskog naroda, ali i ostalih koji žive na Kosmetu.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Milićević je rekao da je taj put već dobro utrasiran. “Otvorili smo mnoga poglavlja, usklađujemo svoje zakonodavstvo sa pravom Evropske Unije, standardizujemo privredu, usluge, a posebno zaštitu životne sredine. I nije naš evropski put važan samo da bismo postali deo evropske zajednice, već zbog uvođenja standarda koji znače bolji život za naše građane. To je cilj. A, u njegovoj realizaciji uloga nas, socijalista, je značajna”, kazao je Milićević.

Izvor: Valjevska posla

Kategorije: Lokal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.