Ђорђе Милићевић: СПС 29 година био релевантан чинилац, то довољно говори о нама и нашој снази Вести

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије (СПС) и потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић казао је да је СПС свих 29 година откад је основан био релевантан чинилац на политичкој сцени и да то сасвим довољно говори о тој странци и њеној снази.

Милићевић је у Општини Звездара, у разговору са грађанима рекао да је СПС прославио 29. рођендан и да је та партија остала верна идеји социјалне правде и онда када је било, како је рекао, најтеже током 5. октобра 2000. године.

„Наша највећа слава је да када паднемо, знамо да се подигнемо и усправимо“, рекао је Милићевић.

Он је казао да та партија никада није, како је оценио, била против своје државе и народа.

„Од прошлости се не живи, од прошлости се извлаче поуке“, рекао је Милићевић и додао да је највећа грешка то што та партија није била свесна неких грешака када су имали апсолутну власт, него је схватили после.

Он је казао да је „поносан на црвену боју“ и додао да је та боја „симбол крви радника и бораца“, а да „други треба да се црвене због срамоте“.

Милићевић је казао да је било бројних покушаја да се, како је навео, обесмисли и минимизира рад Скупштине Србије, али да је она „симбол демократичности“ и да „ради у најбољем интересу грађана“.

Нико никада у Скупштини Србије није имао намеру да спречи демократску расправу и демократско сучељавње мишљења, навео је Милићевић, који је одговарао и на питања новинара о Косову.

Без Србије нема решења за Косово и Метохију, поручио је потпредседник Народне скупштине и шеф посланичког клуба СПС у Скупштини Србије Ђорђе Милићевић и истакао да је захваљујући дипломатским активностима и борби Александра Вучића и Ивице Дачића наша земља коначно у позицији да може нешто да тражи што, како је рекао, није био случај пре 2012.године.

Истакао је да за СПС питање КиМ није дневнополитичка тема на којој се убирају јефтини политички поени, као што је за већину опозиционих опција, већ питање будућности Србије и сваког њеног грађанина.

Како је рекао, ма колико се нама пут којим идемо „емотивно не свиђао“, морамо да будемо реални, отворени и искрени према себи и реално сагледамо ситуацију на КиМ.

„Зашто су се толико дуго криле одређене ствари? Јесмо ли ми говорили и ЕУ и Косово, па је онда дошло до једностраног проглашења независности Косова, а председник државе имао важнија посла у Румунији“, навео је Милићевић.

Говорећи о критикама дела опозиције на рачун лидера СПС-а, Милићевић је казао да јавности у Србији познато да је споразум о административним прелазима потписао Дачић, али да је питање како се до тога дошло.

„До 2011.године су потписани и парафирани сви споразуми са Приштином, а онда су дошли избори 2012.године и ћутали су о томе, па су то препустили следећој влади“, рекао је Милићевић и додао да је Србија данас део решења и компромиса и да је у позицији да може нешто да тражи, а не само да гледа како јој отимају и од ње нешто траже.

Милићевић је приметио да је после седнице Савета безбедности УН о КиМ кренула лавина напада на министра Дачића, који је најавио да ће још 10 држава повући признање независности Косова и оценио да ти напади долазе од оних који су имали прилику да реше питање КиМ, али су је пропсутили.

„И данас када немају шта друго да замере Дачићу, кажу како на седници СБ није рекао да Србија неће признати независност Косова. За разлику од неких њихових влада, ова влада има јасан став, а то је да Србија то никада неће учинити“, подвукао је Милићевић.

О садашњем стању на КиМ говорио је председник Покрајинског одбора СПС Звонко Стевић, који је нагласио да је оно тешко, сложено, бременито и да се Срби суочавају са свакодневним претњама, притисцима, хапшењима, немогућношћу запошљавања…

Указао је да, уколико се тако настави, према албанским анализама за 10-15 година неће бити Срба на КиМ или ће их бити у симболичном броју.

„Морамо да схватимо реалност и да знамо ситуацију на КиМ, да нисмо сами, да имамо албанску страну која има спонзоре и менторе. Наше руководство, Вучић и Дачић, чине надчовечанске напоре како би заштитили интересе Србије и Срба на КиМ и у том правцу се постижу добри резултати“, рекао је Стевић.

Оценио је да је у интересу државе Србије, српског народа и Срба на КиМ да се косовско питање реши постизањем компромиса и да се, како каже, стави тачка на огроман проблем и терет и за Србију и за Србе на КиМ.

Извор: Данас, Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.