Љубинко Ракоњац: Шта Србија може да очекује од посете француског председника и потписаних споразума? Посланичка група

Љубинко Ракоњац, народни посланик Социјалистичке партије Србије упутио је посланичко питање Влади Републике Србије.

Посета председника Француске, Емануела Макрона, од историјског је значаја за односе две државе. Овом приликом разговарало се о веома важним темама за Републику Србију и потписано је више од 20 обавезујућих споразума.

„Даме и господо народни посланици, као што знате пре пар дана завршена је посета француског председника Емануела Макрона Републици Србији. Током ове историјске посете разговарано је о веома важним и битним темама за Републику Србију и међусобне односе две државе.

Том приликом потписано је више од 20 обавезујућих споразума, меморандума, протокола, писама о намерама. Делегације Француске и Србије потписале су веома важне билатералне споразуме из области економије, образовања, војне индустрије. С обзиром да Србија и Француска већ имају потписан Споразум о стратешкој сарадњи, потписивање ових многобројних споразума говори о жељи две земље да се успешна сарадња настави.

Француска је одувек била присутна у Србији са више од 50% својих инвестиција на Балкану. Ову посету можемо протумачити и као тежњу Француске да се позиционира као један од главних страних инвеститора на тржишту Србије.

Потписано је девет споразума који се тичу економије. Они су финализација неких пројеката припреманих годинама уназад, али почетак нових пројеката који су у интересу како Србије, тако и Француске. Споразуми који се по свом значају за Републику Србију посебно истичу су споразуми из области енергетике, који је потписао министар Антић са делегацијом Француске. Министар Антић указује да Србија улаже велике напоре за унапређење електроенергетског сектора и да у том пољу постоји велики простор за сарадњу.

Користим прилику да посебно истакнем споразуме који су потписани, као и протокол о сарадњи у области производње енергије из отпада, градња ветро паркова, коришћења геотермалне енергије и преноса електричне енергије. Издвојио бих споразуме везане за енергетску ефикасност и за обновљиве изворе енергије, који се надовезују на инвестицију која је договорена у Винчи, а коју реализује компанија „Суез“, као кооперант са јапанском компанијом „Иточу“.

Данас бих желео да поставим питање Влади и премијерки Ани Брнабић, шта Србија може да очекује од ове посете француског председника и потписаних споразума?“

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.