Министри и посланици СПС-а одговарали на питања грађана Вести

 Министри Александар Антић, Бранко Ружић и Горан Триван и посланици СПС-а одговарали су на питања грађана на отвореној седници посланичке групе СПС-а о комуналној милицији, субвенцијама на струју и гас и пензијама.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић говорио је о задацима комуналне полиције и истакао да је суштина новог закона који је недавно усвојен у Скупштини да се води рачуна о реду, да се спрече бахатост и илегална трговина и пружи важна услуга за сваког грађанина у Србији.

Ружић је појаснио да све општине у Србији могу да оснују комуналну милицију или да се две или више општина формирају ту службу или да те надлежности понуде неком од градова који су, како је додао, по закону из 2009.године имали могућност да формирају комуналну службу.

„Важно је да се закон искористи на прави начин, да грађани виде бенефите од примене закона који не обавезује формирање комуналне милиције већ то оставља као могућност“, рекао је  Ружић одговарајући на питање Дејана Недељковић из Великог Мокрог Луга.

Осврнувши се на критике у јавности о бахатости досадашњих комуналних полицајаца, Ружић је навео да је комунална полиција имала више од 120.000 поступања у прошлој години у Београду, а да је у мање од десет случајева било примене принуде од стране комуналних полицајаца.

Министар рударства и енергетике Александар Антић одговарао је на питање Маргите Раичевић о субвенцијама државе на струју и гас за социјално угрожене категорије истичући да Србија има најнижу цену електричне енергије у Европи, али да је и она за одређене категорије терет и да је зато 2015. донета одлука да се из буџета помаже најсиромашнијима.

„То подразумева до 250 киловат часа елетктричне енергије месечно или до 75 метара кубних гаса и ту помоћ добија 75.000 породица у Србији и то је нешто на шта сам поносан као министар“, рекао је Антић и додао да ће ове године из буџета бити обезбеђено 1,35 милијарди динара за бесплатне киловат часове.

Љупчета Јанчевскох за Звездаре занимала је судбина Звездарске шуме, у којој је било покушаја дивље градње, а министар заштите животне средине Горан Триван је рекао да је Звездарска шума парадигма београдске борбе за животну средину.

Он је рекао да се и као градски секретар за животну средину, у време бивше власти у Београду, борио протв тога да се пробије пут кроз Звезвдарску шуму јер је, како каже, проценио да би то потпуно девастирало ту зелену оазу.

„Да је то урађено, шума би нестала у року од пет година. Е, то не може“, рекао је Триван и додао да левичарство подразумева да се буде и еколог.

„Зелени су снажно ојачали у Европи, али то је левичарска идеологија“, рекао је Триван.

Биљана Вуксановић, која се представила као здравствени радник, питала је зашто су посланици СПС гласали за смањење плата и пензија, а шеф посланичке групе СПС у Скупштини Србије Ђорђе Милићевић рекао је да је то била нужност и истакао да се из кризе у којој се Србија налазила 2012.године није могло изаћи популарним већ нужним мерама.

Како је рекао, захваљујући спроведеним непопуларним и тешким мерама данас имамо здрав систем и основ за повећање и плата и пензија, а рационално и домаћински се располаже са оним што је зарађено.

„Свака част пензионерима, они су поднели највећи терет. Ми јесмо социјалисти, али не можемо бити социјалисти утописти. Нисмо могли да гласамо за другачији предлог који би водио ка банкроту“, нагласио је Милићевић.

Трибину „Грађани питају“ на којој су учествовали министри и посланици СПС организовао је Општински одбор Звездара СПС-а.

Извор: Дневник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.