Интервју Ђорђа Милићевића за “Блиц”: Бојкот Скупштине је израз политичке импотенције Вести

Део опозиције тражи промену изборних процедура јер без тога, кажу, избори неће бити фер и демократски. А већина из Савеза за Србију која то тражи је дефинисала поменуте процедуре. Значи ли то да ни избори 2008. године нису били фер?

Ово у интервјуу за “Блиц” каже потпредседник Народне скупштине и шеф посланичког клуба Социјалистичке парије Србије у парламенту Ђорђе Милићевић одговарајући на питање “хоће ли бити прихваћени неки од захтева опозиције који су услов за њихов излазак на изборе”.

Милићевић истиће да се не може доћи до процедура које ће помоћи да овај део опозиције пређе цензус и уђе у парламент.

– Грађани препознају све што су чинили у протеклом периоду. Свако од њих је имао шансу. Лидери опозиције су били у парламенту. Kако су користили поверење које су добили од грађана. Ево Драган Ђилас, који данас није посланик, као представник народа провео је укупно око 13 сати у парламенту и дискутовао 51 минут. Ето колико га све то интересује. Слично је и са Вуком Јеремићем и са осталима. Ако нисте у сали када се говори о питањима од животног значаја, питањима која се тичу наше деце, а говорим о Тијанином закону, ако нисте у сали када се говори о питањима од националног и државног интереса, а то није дневна политика већ питање које се тиче будућности земље, попут Kосова, онда вам је све јасно.
Да ли очекујете да се опозиција врати у парламент?

– Немам никаква очекивања од опозиције. Дијалог се одувек води у Народној скупштини. Чак и данас, без обзира што један део опозиције не учествује у раду, један део никада није напустио клупе, а део њих се после напуштања вратио схвативши колико је то бесмислен политички потез. Осим тога, имамо део опозиције који трага за начином како би се вратио у Скупштину, а да то не представи као своју грешку или пораз. Србија је демократска држава, свако има право да протестује, све док су ти протести мирни, док не угрожавају право другог и функционисање државе. Поставља се питање чему бојкот. Први разлог мислим да је анемичност, политичка импотентност и немогућност опозиције да кроз аргументовану расправу у парламенту покажу своју снагу. Други разлог су некакви њихови захтеви који не одржавају никакав интерес грађана. Шта је интерес грађана у томе што опозиција жели да се баву уређивањем РТС-а, шта је интерес што желе да се баве РЕМ-ом и на тај начин контролишу електронске медије?

Они кажу да нису задовољни како програм РТС изгледа данас?

– Да ли мислите да политичари треба да се баве уређивачком политиком медија. Хоћете ли да вам покажем текст који сам данас прочитао о министру спољних послова и председнику СПС? Мислите ли да ћемо се бавити уређивачком политиком, да ћемо их позвати, да ћемо их критиковати? Не, ми ћемо говорити оно што је истина.
Сведоци смо циркуске атмосфере у парламенту. Увреде, псовке, претње. Kако смо до тога дошли?

– Је л’ мислите да је другачија атмосфера била од увођења вишестраначја до данас. Или мислите да је сада најгоре?

Имали смо изношење посланика из сале, поливање водом… Али то није никакав аргумент нити оправдање. Можемо ли да поправимо нешто?

– Можемо да поправимо. Треба да уредимо пословник о раду. Видим да су највећи критичари пословника управо они који су дефинисали овакве процедуре. Постоје бројна отворена питања, председница парламента је покренула само једно – како спречити да мандат не буде предмет политичке трговине. Дешава се да дођете с једне изборне листе, а онда промените четири или пет посланичких група. То је апсурдно. Постоји и проблем празних посланичких клупа. Ми смо добили мандат да обављамо један одговоран посао. Треба да видимо како да наметнемо обавезу посланицима да присуствују седницама.

Неактивних има и у владајућој већини.

– У нашем посланичком клубу нема неактивних, не желим да говорим о другима.

Да ли је Шешељу место у парламенту?

– То морате да питате грађане који су му дали поверење.

Мене занима ваше лично мишљење.

– Ја не желим да коментаришем друге политичке опције, није примерено.

Kоментарисали сте Ђиласа и Јеремића.

– Пошто сте ме питали за бојкот.

СПС је обележила 29. рођендан. Kаква је то странка данас?

– Странка будућности.

Јесте ли видели коментар једног твитераша који гласи: “Ми смо криви што ови данас славе 29. рођендан”?

– Је л’ ви мислите да се ми плашимо тих који су хтели да спроведу тај 5. и 6. октобар. Релевантан смо политички чинилац већ 29 година и то вам најбоље говори о нашој снази. Постоје ствари које грађани могу да нам замере, али нам не могу рећи да смо икада били против државе или против народа. И деведесетих као и данас се често слушало “издаја, предаја”. Извините, а шта је 2000. године био основ одбране државних и националних интереса? Да ли су то тековине деведесетих? Да ли је то Дејтонски споразум и Резолуција 1244 СБ УН? Није све лоше.
Опозиција најављује бојкот избора, да ли се ви спремате?

– Наша кампања је посао за који смо преузели одговорност.

Kако оцењујете Макронову посету, може ли он да помогне у решавању косовског проблема?

– То је била историјска посета, веома успешна, и економски и политички. Не знам може ли да учини нешто да убрза решење косовског проблема. Србија има миран и конструктиван приступ, нека за почетак укину таксе да бисмо наставили да разговарамо.

Саобраћајна несрећа је далеко иза вас. Kако се осећате?

– Трудим се да будем добро. Прошао сам јако тежак период, још сам под надзором лекара, али покушавам да оставим то иза себе. Посвећен сам послу и ћерки, то ми помаже.

Да ли вас је дирнуо дочек колега посланика?

– Јесте. Захвалан сам и посланицима позиције и опозиције и онима који нису били у сали. Трудио сам се да са свима имам коректан однос и то је резултирало тим дирљивим гестом.

Извор: Блиц,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.