Најновије

Гостовање Николе Никодијевића у јутарњем програму ТВ Хепи: Почетак ширег укључивања грађана у процес одлучивања Београд

Гостујући у јутарњем програму “Добро јутро Србијо” ТВ Хепи, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић  навео нове планове за децентрализацију која ће бити спроведена након усвајања статута на основу кога ће Град бити подељен на два дела: први део који ће чинити десет градских општина и други део састављен од седам приградских општина.

– Суштина новог закона је да грађанима олакшамо живот и да послове у администрацији поједноставимо. И до сада је постојала подела у Статуту између градских и приградских општина. Овај статут који доносимо у четвртак управо ће то и потврдити. То се ради из практичних разлога. Грађани неће морати да путују километрима да би добили један папир. Биће потребно времена да систем заживи. Ово је почетак ширег укључивања грађана у процес одлучивања када је у питању локална самоуправа. Сада усвајамо статут који ће омогућити почетак спуштања надлежности и пружити могућност да се делегира одређена врста послова са Београда на општине. Статут омогућава отварање информативно-услужних центара. Неке општине су по броју становника превазишле неке градове и њих је неопходно децентрализовати. Наставићемо да разрађујемо процес децентрализације и да пребацујемо процес одлучивања на општине – изјавио је Никола Никодијевић.

Председник Скупштине града најавио је и један нови план за нашу престоницу који ће бити посебно значајан за грађане Новог Београда.

– Три су кључне теме на свакој седници – статут, ребаланс буџета и планови, јер су планови основ за инвестирање у град Београд. Један од планова је и нови пешачко-бициклистички мост који ће повезивати Нови Београд и Аду Циганлију. По плану то не може бити саобраћајни мост јер није логично да идете колима са Новог Београда на Аду – рекао је Никодијевић.

Извор и фото: ТВ Хепи

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.