Gostovanje Nikole Nikodijevića u jutarnjem programu TV Hepi: Početak šireg uključivanja građana u proces odlučivanja Beograd

Gostujući u jutarnjem programu “Dobro jutro Srbijo” TV Hepi, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević  naveo nove planove za decentralizaciju koja će biti sprovedena nakon usvajanja statuta na osnovu koga će Grad biti podeljen na dva dela: prvi deo koji će činiti deset gradskih opština i drugi deo sastavljen od sedam prigradskih opština.

– Suština novog zakona je da građanima olakšamo život i da poslove u administraciji pojednostavimo. I do sada je postojala podela u Statutu između gradskih i prigradskih opština. Ovaj statut koji donosimo u četvrtak upravo će to i potvrditi. To se radi iz praktičnih razloga. Građani neće morati da putuju kilometrima da bi dobili jedan papir. Biće potrebno vremena da sistem zaživi. Ovo je početak šireg uključivanja građana u proces odlučivanja kada je u pitanju lokalna samouprava. Sada usvajamo statut koji će omogućiti početak spuštanja nadležnosti i pružiti mogućnost da se delegira određena vrsta poslova sa Beograda na opštine. Statut omogućava otvaranje informativno-uslužnih centara. Neke opštine su po broju stanovnika prevazišle neke gradove i njih je neophodno decentralizovati. Nastavićemo da razrađujemo proces decentralizacije i da prebacujemo proces odlučivanja na opštine – izjavio je Nikola Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada najavio je i jedan novi plan za našu prestonicu koji će biti posebno značajan za građane Novog Beograda.

– Tri su ključne teme na svakoj sednici – statut, rebalans budžeta i planovi, jer su planovi osnov za investiranje u grad Beograd. Jedan od planova je i novi pešačko-biciklistički most koji će povezivati Novi Beograd i Adu Ciganliju. Po planu to ne može biti saobraćajni most jer nije logično da idete kolima sa Novog Beograda na Adu – rekao je Nikodijević.

Izvor i foto: TV Hepi

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.