Најновије

Пројекте изградње станова по субвенционисаним ценама проширити и на друге струке Посланичка група

Стефана Миладиновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је као овлашћени представник о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности.

Посланичка група Социјалистичке партије Србије подржава овај предлог закона и овакав приступ једном озбиљном питању. Важно је да се настави са овим пројектима, проширити их на друге струке, научне раднике, младе брачне парове, здравствене раднике и људе из система образовања.

 

Поштована министарка, уважене колегинице и колеге, на самом почетку због грађана који, надам се, гледају овај пренос, желела бих да подсетим да смо ми у мају прошле године усвојили овај Закон о посебним условима за реализацију пројеката за изградњу станова за припаднике снага безбедности, којим је омогућена изградња станова за припаднике војске, полиције и служби безбедности по субвенционисаним ценама. 

Као што је било речи и данас, планирано је неколико фаза реализације овог пројекта. У првој фази изградње станова до 2020. године планирана је изградња 1.578 станова у шест градова у Србији. 

У самом тренутку доношења Закона, чак 30.000 припадника снага безбедности било је без стана, а у анкети која је тада спроведена, готово 18.000 заинтересованих се пријавило за учествовање у овом програму. 

Законска решења омогућила су брзу и ефикасну градњу истовремено у више градова, као што сам и поменула. Инвестициона вредност ове прве фазе за 1.500 станова износи 464 милиона евра, а сам квалитет градње јесте по стандардима енергетске ефикасности и по свим другим стандардима градње. 

Посебно је важно што се у овај велики инфраструктурни грађевински пројекат укључују наша предузећа, наша домаћа привреда, од произвођача грађевинског материјала, па до произвођача опреме за станове. 

Данас је стамбено питање, као и увек, број један, питање најважније у животу, пре свега младих људи, а посебно када су у питању снаге безбедности, војска, полиција, безбедносне агенције које брину о националној и личној безбедности. 

Подразумева се да онај ко брине о безбедности туђих породица мора имати свој кров над главом. Велики је број запослених у службама безбедности који посебно у последње две деценије нису успели да реше своје стамбено питање. 

У протеклих годину дана од ступања на снагу овог закона почело се са изградњом станова у Врању и Нишу, а априла ове године и у Краљеву и Крагујевцу. 

Имајући у виду значај и одговорност посла који припадници снага безбедности обављају и њихов значај за безбедност читаве државе, као и лица која су ранијим ратним дејствима давала значајни допринос безбедности, одбрани, суверенитета и територијалног интегритета наше државе, овај закон сада допуњујемо тако што ће се у круг лица који ће моћи да решавају своје стамбено питање кроз овај пројекат укључити и борци, породице палих бораца, ратни војни инвалиди и мирнодопски војни инвалиди који на овај начин потврђујемо да за нас нису невидљиви, да држава брине и о њима. 

Измена се односи на прецизирање подручја на коме припадници снага безбедности, као и наведена лица могу остварити право на куповину стана под повољнијим условима. Такође, прецизиран је и начин поступања приликом одређивања земљишта за редовну употребу у случају да нема техничких услова за формирање парцела. 

Решавање овог проблема представља јавни интерес Републике Србије и од значаја је за јачање система националне безбедности. 

Познати су историји велики инфраструктурни пројекти који су после ратова или кроз различите фазе развоја индустрије подизали привреду на ноге. 

Ми смо имали таквих фаза кроз нашу историју, које су подизале на ноге и грађане и привреду. То су били периоди великих обнова. Да подсетимо само велике обнове наше земље и огромних инфраструктурних радова после бомбардовања Србије од стране НАТО пакта, када је за годину дана обновљено на стотине мостова, болница, путева, стамбених зграда, фабрика, када је мобилисана читава привреда и инжењерска струка.

Многи пројекти били су верификовани пре 2000. године и, како нажалост бива код нас, неке владе су, тврдећи да од њих све почиње, а да пре њих ништа није ни постојало, после 2000. године стопирале ове пројекте. 

Било је неких покушаја, о чему је било речи и данас, да се поједини пројекти реализују, али већина ових пројеката није заживела. Зато подржавамо овај закон и овакав приступ једном озбиљном проблему као што је проблем станоградње и за припаднике служби безбедности, као и одлуку Владе да се створе бољи услови за њихов живот и рад. 

Оно што нас брине и са чиме се суочава и цела Европа јесте одлив мозгова, односно одлазак најчешће младих, образованих кадрова из наше земље. Сведоци смо различитих мера које се предузимају и креирају различите политике како би се млади и стручни људи задржали у нашој земљи, те у том смислу треба наставити и овај пројекат проширити и на друге струке као што су научни радници, млади брачни парови, здравствени радници, радници из система образовања и свака иницијатива од стране СПС биће подржана.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.