Nikodijević: Stvaramo uslove za efikasniji rad lokalne samouprave Beograd

Izmena Statuta grada omogućiće opštinama veće nadležnosti, a građanima prestonice efikasniju lokalnu samoupravu koja će im život učiniti jednostavnijim, izjavio je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević.

On je, najavljujući današnju sednicu Skupštine grada, istakao da je to veliki korak posle decenija centralizacije i oduzimanja nadležnosti opštinama.

– Želimo u prvom koraku da približimo proces odlučivanja građanima, a u drugom koraku da i te nadležnosti sa opština delegiramo na informativno-uslužne centre jer već danas u Beogradu imamo opštine koje po svojoj teritoriji i broju stanovnika prevazilaze većinu gradova u Srbiji – ukazao je Nikodijević za TV „Prva”.

Izmene će, prema njegovim rečima, omogućiti gradskim opštinama da vrše legalizaciju objakata do 400 kvadratnih metara, a prigradskim do 3.000 kvadrata, dok će dozvole moći da se dobiju u gradskim opštinama do 1.500 kvadrata, a u prigradskim do 5.000 kvadrata. Takođe, i urbanistički planovi će se rešavati na nivou opština, precizirao je Nikodijević.

– Ubrzavamo sistem i omogućavamo opštinama da brže komuniciraju sa investitorima, da lakše otvaraju nova radna mesta i sistem učine efikasnijim. Takođe biće im omogućeno da izvode i druge radove koji se odnose na nedostajuću infrastrukturu i da sami kreiraju svoj razvoj – pojasnio je predsednik skupštine grada.

Novim rebalansom budžeta Grada Beograda predviđeno je i dodatnih 30 miliona dinara za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, ukazao je Nikodijević i podsetio da je Vlada Republike Srbije donela Strategiju o povećanju nataliteta.

– U sklopu te strategije je i ova odluka Skupštine Grada Beograda. Želimo da svim parovima i ženama do 45 godina omogućimo i četrvti pokušaj vantelesne oplodnje. Odluka predviđa da ovo pravo imaju žene koje do sada nisu rađale, koje su građani Republike Srbije i da godinu dana imaju prebivalište na teritoriji Beograda – precizirao je predsednik Skupštine Grada Beograda.

On je zaključio da je budžet Grada Beograda veći od planiranog za 5,4 milijarde dinara, od kojih će 2,1 milijarda dinara biti odvojena za dečju zaštitu i obrazovanje, dok će se više od milijarde dinara uložiti u rekonstrukciju puteva.

Izvor: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.