Најновије

Функција Повереника изузетно је важна у сваком демократском друштву Посланичка група

Проф. др Снежана Богосављевић Бошковић говорила је о Предлогу одлуке о избору Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Функција Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности изузетно је важна у свим демократски уређеним државама, па самим тим и у нашој земљи, јер се она тиче заштите људских права, као цивилизацијске тековине која је између осталог и потписана у свим међународним документима које је наша земља и потписала и ратификовала.

 

“Поштовани потпредседниче, уважени народни посланици,

тема данашње парламентарне дебате овог скупштинског заседања је изузетно важна обзиром да се ради о избору Повереника за заштиту информација од јавног значаја и заштиту података о личности. 

Успостављени институт Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, одлика је демократских друштава, јер представља својеврсну контролу јавности над радим државних органа. Да се подсетимо, институт Повереника у Србији установљен је у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја из 2004. године, као слободан државни орган, независтан у спровођењу својих надлежности, са циљем да се осигура право на приступ информацијама од јавног значаја.

Осим тога, треба имати у виду пре свега да Уставом наше земље, свим нашим грађанима јемчи се право да буду истинито, потпуно и благовремено обавештени о свим питањима од јавног значаја, а посебно се јемчи право сваком појединцу на приступ подацима који су у власништву да тако кажемо, државних институција и органа којима је поверено обављање јавних функција у складу са законом.

У том смислу, улога и функција Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности изузетно је важна у сваком демократском друштву, па самим тим и у нашој земљи, јер заправо она се тиче заштите људских права, као цивилизацијске тековине која је између осталог и потписана у свим међународним документима које је наша земља и потписала и на крају верификовала, односно ратификовала. Уз заштиту права на слободан приступ информацијама од јавног значаја, изузетно важна функција Повереника је да у исто време штити право на приватност података о лицима. 

Наиме, Законом о заштити података о личности, који је у примени од 2009. године, Поверенику су стављени у надлежности послови који се тичу заштите података о личности. Оно што желим посебно да истакнем, то је досадашња пракса недвосмислено показала да Повереник за информације од јавног значаја је изузетно важна институција којом се осигурава и обезбеђује већа јавност у раду органа власти, почев од локалног, до оних највиших државних нивоа и за 15 година, колико постоји ова институција у нашој земљи, до сада је одговорено на више од 100.000 захтева наших грађана.

Подсетићу вас да смо на претходној седници разматрали годишњи извештај Повереника за 2018. годину и да смо из тог извештаја сазнали да само прошле године Повереник, односно ова институција је решила више од 14.000 предмета. Оно што смо такође из овог извештаја сазнали, јесте да је сасвим сигурно да велики број информација од јавног значаја не би био доступан грађанима без посредства Повереника и то је заправо оно што практично значи изузетну важност и корисност постојања ове институције.

Такође, желим да истакнем да када говоримо о Поверенику, изузетно је битно, значајно, важно да то буде особа од личног и професионалног интегритета, са адекватним стручним квалификацијама, али и са завидним радним искуством. То мора бити особа која ће бити врхунски професионалац имун на све врсте политичких и других непрофесионалних утицаја у доношењу одлука на захтеве грађана. Верујем да су управо ове особине биле препознате када је као кандидат за новог Повереника предложен господин Милан Мариновић, досадашњи председник Прекршајног суда у Београду, и да су то заправо били разлози због којих је Одбор за културу и информисање, господина Мариновића предложио за будућег Повереника.

Од господина Мариновића, обзиром на референце које су га препоручиле за ову функцију, мислим да са правом можемо очекивати изузетно квалитетног будућег Повереника који ће предано радити на даљем унапређењу рада ове институције, али који ће у исто време бити и сигуран и веран ослонац свим нашим грађанима у остваривању њихових Уставом зајемчених права.

Због свега наведеног посланичка група СПС пружа снажну подршку институцији Повереника за информације од јавног значаја и заштити података о личности, као и кандидату за новог Повереника господину Милану Мариновићу, јер уверени смо да је то у најбољем интересу свих наших грађана и нашег друштва у целини.“

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.