Повереник никада не сме да прекорачи надлежности у вршењу своје функције Посланичка група

Неђо Јовановић , народни посланик Социјалистичке партије Србије, говорио је о избору повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Оно што би била препорука, и можда ћу мало ризиковати да изађем из граница коректности, јесте једна препорука будућем Поверенику, а та препорука се односи у два правца. Један је правац да се на било који начин избегне прекорачење надлежности у обављању функције, а то прекорачење надлежности у обављању функције смо имали прилике да и видимо и на неки начин чак и да искусимо, где се Повереник у претходном периоду чак појавио изнад правосуђа и давао налоге судовима, односно председницима судова. 

 

Искористићу део преосталог времена овлашћеног представника посланичке групе СПС и оно што је уважена колегиница и другарица Снежана Пауновић истакла може само да завреди потврду, став посланичке групе СПС који је недвосмислено јасан, а то је, уважени колега Крлићу, да ћемо ваш предлог безрезервно подржати. Јер, учествујући у раду и не само вашег одбора, него свих органа и тела ове Скупштине, желимо, хоћемо, као што смо до сада чинили и увек ћемо чинити све док смо у власти, делити одговорност за све одлуке које доносимо.

Данас је та одлука специфичнија. Специфичнија је у том смислу што одлучујемо о једном персоналном решењу и то не малог значаја, већ веома значајном персоналном решењу, имајући у виду искуства из претходног периода и претходника онога ко ће захваљујући нашој одлуци преузети једну заиста значајну функцију, Повереника кога ћемо сигурно изгласати у дану за гласање. Ради се о господину Милану Мариновићу. 

Оно што би била препорука, и можда ћу мало ризиковати да изађем из граница коректности, јесте једна препорука будућем Поверенику, а та препорука се односи у два правца. Један је правац да се на било који начин избегне прекорачење надлежности у обављању функције, а то прекорачење надлежности у обављању функције смо имали прилике да и видимо и на неки начин чак и да искусимо, где се Повереник у претходном периоду чак појавио изнад правосуђа и давао налоге судовима, односно председницима судова. Наравно да закон по коме је деловао, односно по коме је поступао даје одређена овлашћења када су у питању одређене врсте налога, али да се узурпира јурисдикција правосудног система, то је ипак недопустиво. Други правац који подразумева такође добронамерну сугестију будућем Поверенику јесте исправка одређених грешака које коштају грађане Републике Србије, а везује се за правосудни систем. Уважени колега Комленски је недавно коментарисао на ову тему, и то врло утемељено и стручно. 

Постоји такозвани портал судова где грађани Србије могу да добију све информације о судским поступцима. Нажалост, од пре извесног времена не тако давно, грађанима Србије то право је ускраћено, управо одлуком бившег Повереника, Родољуба Шабића. Зашто? Због тога што су битни подаци из поступака без обзира о којим се поступцима ради, кривичним, парничним и другим, пошто их има више, а не желим да их набрајам, на неки начин смо долазили у ситуацију да више немамо транспарентност, односно да јавност није обавештена оно о чему треба да буде обавештена. 

Ми и те како добро знамо да су сва суђења у пежоративном смислу речи, јавно осим тамо где се јавност мора искључити. Зашто је онда ускраћено да та јавност не добије податке о оним битним елементима, битним чињеницама од којих зависи превенција нечега што може да кошта саме те грађане, да не закључе уговор са преварантом, да не уђу у спорну ситуацију у коју би могли да уђу, да не трпе штету од ситуација из које могу да проистекну штетне последице и тако даље. 

Према томе, ми данас, уважене колеге, и из опозиције и то оног дела опозиције која активно учествује у раду ове Скупштине, и ми из позиције, делимо одговорност за нешто што је битно. Битно је да верујемо да ће будући Повереник обављати свој посао законито, професионално, посвећено и уз пуни степен одговорности према грађанима Републике Србије. Да будемо потпуно искрени, ми смо партиципирали у доношењу одлуке и када је биран претходни Повереник Родољуб Шабић. 

Не можемо ни у ком случају да зажмуримо на чињеници да је у почетку његовог рада тај рад могао да се окарактерише као нешто што је било професионално. Нажалост, већ после извесног времена је постало сасвим супротно од тога, а то значи да уместо професионализма улазимо у домен политике, односно, да је тај исти Повереник постао више политички актер на политичкој сцени Србије, са конотацијама, изјавама и свему ономе што је радио на начин који се не може прихватити, ни као законит, ни као коректан, ни као културан, ни било како другачије, јер не желим ни у ком случају да изнесем квалификацију која би била груба квалификација. 

Због тога остаје да верује, да ће с обзиром на досадашње резултате у раду уваженог колеге Милана Мариновића, сви ови пропусти, недостаци, незаконитости, бившег Повереника бити прошлост и да се више никад неће поновити. Да ће грађани имати поверења у једну институцију која је веома значајна и да ће управо због тога што човек долази из правосудног система, а на челу је значајног суда, Прекршајног суда у Београду, умети да се постави на најбољи могући начин, а то је са једне стране да заштити оне податке о личностима који се морају заштити, а с друге стране да заштити све оне друге који би могли да претрпе штету у супротним случајевима.

Социјалистичка партија Србије преко свог посланичког клуба чврсто верује да заједно, сви овде у власти, а и они који из опозиције буду ово прихватили, можемо веровати да долазимо до доброг решења и због тога још једном подржавам ваш предлог, господине Крлићу, односно одбора и СПС ће максимално подржати и сада и вас и Владу Републике Србије и наравно веровати у рад будућег Повереника. Хвала вам.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.