Најновије

Поверенику је поверена обавеза да посредује између јавности, појединаца и органа јавне власти Посланичка група

Снежана Пауновић, овлашћена представница Посланичке групе СПС говорила је о избору повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Оно што желим да нагласим јесте да је то самостални државни орган, бира га Народна скупштина, покушавам да цитирам дефиницију, независтан је у вршењу своје улоге, а улога му је да када грађани директно не могу да добију од органа јавне власти информације од јавног значаја које су им потребне, уложе жалбу Поверенику који у њихово име захтева такву информацију. 

 

Уважене колеге посланици, поштовани грађани Србије,

пред нама је данас нимало наиван задатак, избор Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, институција формирана 2004. године. 

Представници СПС учествовали су у раду Одбора за културу као надлежног одбора који је, могу рећи, селектовао кандидате који су били предложени. Социјалисти нису искористили своје право да имају свог кандидата за Повереника, јер смо у господину Милану Мариновићу препознали квалитет и капацитет да квалитетно обавља ову функцију. 

Слажем се да о томе треба да разговара шира јавност. Недвосмислено је институт Повереника за информације од јавног значаја јако важан за Србију и слажем се да је пракса показала да су овакве институције умеле да временом саме себе политизују. 

Оно што желим да нагласим јесте да је то самостални државни орган, бира га Народна скупштина, покушавам да цитирам дефиницију, независтан је у вршењу своје улоге, а улога му је да када грађани директно не могу да добију од органа јавне власти информације од јавног значаја које су им потребне, уложе жалбу Поверенику који у њихово име захтева такву информацију. 

Међутим, слажем се са још једном констатацијом коју смо чули од јутрос, када је ова расправа кренула, а то је да постоји и ова обавеза која каже – заштита података о личности, која каже да треба недвосмислено реаговати на све оно што се дешава људима који су актери јавног живота у Србији, без разлике, али примарно одавде морам рећи и када се ради о људима који учествују у политичком животу. 

Идеолошке разлике су допустиве и неопходне. Сулудо би било да функционишемо са једном идејом, једнопартијским системом, једноумљем. Дозвољена је и политичка борба и она као таква не мора имати свој лимит осим оног који, у праву сте, потпуно лично поставимо као једно здраворазумско људско биће. 

Да ли умемо да и у интерним комуникацијама претерамо? Да. Неретко испровоцирани сами собом, нечијим учинком, нечијим неучинком, кажемо више од онога што би од нас очекивао неко да чује или што би било пожељно чути. 

Када сам генерално почела да се бавим политиком, моје реакције су умеле да буду исхитрене, да буду реакције тренутка, али, на сву срећу, СПС траје 29 година, и онда сте имали од кога и да учите и да научите. Тако сам временом и научила једну реченицу коју председник СПС Ивица Дачић често каже – није важно одговорити на све што је речено, пре свега треба проверити ко је рекао и на томе треба заснивати своје одговоре.

Вратићу се на институцију Повереника. Милан Мариновић показао је пред Одбором за културу, а ја сам имала привилегију да као члан Одбора за културу то могу и да чујем, да, пре свега,  познаје институцију на чијем ће челу бити, да је као, чини ми се, в.д. председника Прекршајног суда дуги низ година уназад одговорно обављао своју функцију и то се заиста потврђује чињеницом да је било промене власти, али не и промене њега на позицији на којој је био. Дакле, говоримо о аполитичној личности која заиста неће своје политичке симпатије или антипатије рефлектовати кроз функцију коју ће обављати.

Недавно смо разматрали и Извештај о раду Повереника и, оно што је јако важно, а кроз дискусију се чуло, било је много незадовољства, било је много полемике о континуитету или дисконтинуитету. Међутим, јако је важно да Повереник мора бити неко ко је свестан чињенице да му је поверено право да штити и да се постара да ту своју обавезу заиста поштује. 

Он је, заправо, неко ко посредује између јавности и појединаца и органа власти. Другим речима, да би грађанима било потпуно јасно, ако потражите неку информацију која је у поседу или под контролом неког од органа јавне власти и не добијете одговор или њиме нисте задовољни, онда ћете своју жалбу упутити управо Поверенику. 

Он мора бити и непристрасан, и објективан, и бранилац права и независтан од свих других државних органа и, сложићу се са неким колегама, никако не сме рефлектовати свој лични анимозитет према било коме, нарочито не према народним посланицима који су учествовали у његовом избору, без разлике да ли су му дали или нису указали поверење. 

Оно што ћу, такође, нагласити када је у питању Повереник, то је да је његова обавеза, поново кажем, и део поштовања Закона о заштити података о личности. Шта то, такође, значи? То значи, и надам се да нећу рећи само свој став, већ и став свих нас који овде као колеге седимо у Скупштини Србије, без разлике да ли припадамо владајућој већини или опозицији, свако од нас појединачно има право и на заштиту своје личности, а неретко смо као народни посланици, као представници јавног живота изложени критикама које су до крајњих граница и некултурне и неумесне, неретко и баналне. 

Свега смо се начитали у штампи. Свега смо се наслушали од оних који не мисле као ми и то један процес који траје деценијама. Није он нов, није он садашњи. Он само уме да у неком тренутку ескалира. 

За СПС одувек је било важно и најважније функционисати на начин да грађанима Србије и Србији буде боље. Континуитет наше политике огледа се искључиво и само у томе и ми ћемо на тај начин наставити да обављамо своје функције, без разлике да ли се ради о учествовању у раду парламента, о учествовању у раду Владе или учествовању у раду било које локалне самоуправе. 

Подршку новом Поверенику СПС и народни посланици недвосмислено ће дати, у чврстом убеђењу да пред собом имамо кандидата који ће оправдати наше поверење. 

Мој лични утисак је као члана Одбора за културу да ту не постоји простор за померање онога што се могло видети у првом наступу господина Мариновића, а то је једна одговорност пре свега према сопственој личности и према свом личном ауторитету и интегритету који недвосмислено поседује када је у питању област којом се бавио, а Повереник сам по себи врло има везе са оним за шта је господин Мариновић уско специјализован.

Дакле, у дану за гласање социјалисти ће подржати Милана Мариновића, а у даљој расправи моје уважене колеге говориће на тему престанка мандата досадашњег Повереника, избора новог Повереника у складу са временом које СПС по Пословнику има и којим располаже. Хвала вам. 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.