Најновије

За две године издвојено пола милијарде за пројекте управљања отпадом и отпадним водама Посланичка група

Др Весна Ивковић, народна посланица Социјалистичке партије Србије упутила је посланичко питање Министарству за заштиту животне средине.

Заштита животне средине је изузетно значајна тема у свим развијеним земљама света, Европској унији, као и нашој држави. Пре пар месеци Србија је изабрана за копредседавајућег Скупштине УН о заштити животне средине УНЕА-5, што је доказ да се конкретни резултати које је наша земља постигла у овој области препознају и споља.

 

              Поштовани председавајући, поштоване колегинице и колеге народни посланици, постављам посланичко питање за министра заштите животне средине, господина Горана Тривана. 

Заштита животне средине је изузетно значајна тема у свим развијеним земљама света, укључујући и земље Европске уније, породице којој стреми и наша земља.

Пре пар месеци смо чули вест да је Србија изабрана за копредседавајућег Скупштине УН о заштити животне средине УНЕА-5, што је доказ да се конкретни резултати које је наша земља постигла у овој области препознају и споља и зато користим ову прилику да честитам министру Тривану на том успеху. 

Недавно је и председник Александар Вучић изјавио да се у области инфраструктуре која укључује и област заштите животне средине очекује инвестиције од неколико милијарди евра. А управо јуче председник Вучић уз присуство министра Тривана, Антића и министарке Михајловић положио је камен темељац за нову агломерацију у Железари Смедерево, чиме ће се смањити количина отпада и загађења ваздуха у Смедереву. Све похвале нашим кинеским пријатељима, инвеститорима ХБИС групи, који не само да мисле на свој профит већ и на опстанак 5.000 радника, 5.000 породица, као и на здравље грађанки и грађана Смедерева, и околине, јер ће на овај начин смањити количину отпада, као и побољшати квалитет ваздуха који Смедеревци удишу.

Такође, министар заштите животне средине стално говори да је највећи изазов за нашу земљу у овој области недостатак квалитетних пројеката, односно пројектно-техничке документације за значајне пројекте у локалним самоуправама. Без пројекта се не могу користити средства ЕУ, нити других заинтересованих инвеститора за сектор заштите животне средине. У том правцу је и стални позив министра Тривана локалним заједницама да озбиљно и одговорно приступају изради пројектне документације. У овом тренутку један од приоритета јесте управљање отпадом и потреба Србије да се формира преко 20 регионалних центара за депоновање и прераду отпада. 

Министарство је у протекле две године за израду пројектно-техничке документације локалним самоуправама за системе управљања отпадом и отпадним водама додело близу пола милијарде динара, од чега је протекле недеље, такође ради остварења овог стратешког циља министарство определило скоро сто милиона динара из Зеленог фонда Републике Србије и потписало уговоре о суфинансирању регионалних депонија у Новом Саду, Новој Вароши, Сомбору и Пироту. И овде је у питању израда пројектно-техничке документације која је била слаба тачка у локалним заједницама.

У том контексту желим да поставим питање – које мере и активности Министарство за заштиту животне средине даље планира и предузима како би се обезбедили квалитетни пројекти у сектору заштите животне средине, што је основ за привлачење неопходних инвестиција, и да ли ће Србија успети да у скоријем периоду отвори преговарачко поглавље 27 и тиме настави свој европски пут у овој области? 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.