Најновије

Бранко Ружић: Прва међуопштинска партнерства у Србији Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић потписао је  уговоре о реaлизацији прва четири међуопштинска партнерства у која су се удружили 33 општине и града да би обезбедили боље услуге за грађане. Ова четири пројекта међуопштинских партнерстава  биће финансиранa из Фонда за међуопштинску сарадњу, уз подршку Владе Швајцарске.

Ружић је рекао да ће градови и општине успоставити заједничке службе како би правовремено и превентивно деловали у случају елементарних непогода, управу учинили доступном особама са инвалидитетом и боље управљали јавним финансијама.

Он је захвалио Влади Швајцарске која је за ове пројекте издвојила укупно 117.000 швајцарских франака.

„У току је припрема нове фазе пројекта са Швајцарском, а министарство ће покушати да у оквиру фонда за међуопштинску сарадњу обезбеди и додатну подршку за наредне године. Поред тога, Министарство планира да део средстава из Буџетског фонда за локалне самоуправе усмери и на пројекте међуопштинске сарадње“, најавио је Ружић.

Он је подсетио да прошле године усвојене Измене и допуне закона о локалној самоуправи.

„Тада сам рекао да је механизам међуопштинске сарадње у духу реформе јавне управе и њене трансформације у сервис грађана и привреде, и да омогућава да се општине и градови удружују у циљу бољег одговора на потребе својих заједница. А потребе су велике и послова је много“, навео је Ружић.

Како је додао, међуопштинском сарадњом општтине могу да превазиђу ситуације у којима локалне самоуправе немају довољно капацитета да врше неке изворне или поверене послове, попут комуналних или инспекцијских. „Оне сада могу заједно, уз договор, да удруже средства и људе и организују заједничке службе које ће радити у корист грађана“, објаснио је министар.

Извор: МДУЛС

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.