Предраг Марковић о Олуји: Није добро да рођендан једне државе буде етничко чишћење Вести

“Проблем је званични караклтер који се даје Олуји и што је Олуја за Хрватску државотворни празник, док је за Србију то дан када је нестао народ. Мени је жао што Хрватска инсистира на томе као на свом рођендану, а има боље датуме”, сматра историчар Предраг Марковић.

“Најславнија је Битка на Сутјесци, где је погунуло више Далматинаца него Црногораца, али проблем је што је то била борба југословенских народа, а десница жели да се дистанцира од свега што их повезује с другим народима. То је много светлији начин борбе. Могу две стране да имају различиту историју, пример је Нанкинг. Јапанци то зову инцидент а за Кинезе је масакр. У Европи је другачије, 9. мај и Дан Д обележавају и Немци, за Европу би било боље да се обележавају мање конфронтирајући датуми. Није добро да рођендан једне државе буде етничко чишћење”, сматра Марковић.

Предраг Марковић је истакао да Србија одавно учествује у комеморацијама у Вуковару.

“Ако гледамо на дуже стазе, хрватске избеглице су се вратиле кућама, а последица Олује је да се српска заједница није вратила. Сигурно је било патње на обе стране. Али на дуге стазе Олуја је избрисала једну заједницу”, рекао је.
Он сматра и да политичари одговарају на сигнале из бирачког тела, као и да у неким групама у народу постоји нетрпељивост, пре свега међу ветеранима у Хрватској, и да онда политичари у борби за гласове покушавају да угоде екстремистичким групама.

“Није случајно да је Словенија најбогатија, они немају проблем с национализмом. Успешне државе се не осврћу на прошлост, то треба оставити историчарима, а будућност треба да буде на програму живота грађана”, наглашава Марковић.

Говорећи о раду Трибунала у Хагу, Марковић је рекао да је једина корист тог суда то што је скупљено на милионе докумената.
“Неприниципијелан је, та трговина, пусте једне хрватске генерале, а онда одеру Хрвате из Босне. Једини принцип тог суда је да ко је сарађивао са САД је имао шансе да се извуче”, навео је Марковић.
“Мислим да се Србија доста суочила с прошлошћу, код нас је велики број људи оптужен за злочине. Треба имати поштовање за све жртве, али да Хрватска покаже више разумевања за повртатак Срба, они могу да се врате, али држава их не подстиче”, рекао је Марковић.

Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.