Predrag Marković o Oluji: Nije dobro da rođendan jedne države bude etničko čišćenje Vesti

“Problem je zvanični karaklter koji se daje Oluji i što je Oluja za Hrvatsku državotvorni praznik, dok je za Srbiju to dan kada je nestao narod. Meni je žao što Hrvatska insistira na tome kao na svom rođendanu, a ima bolje datume”, smatra istoričar Predrag Marković.

“Najslavnija je Bitka na Sutjesci, gde je pogunulo više Dalmatinaca nego Crnogoraca, ali problem je što je to bila borba jugoslovenskih naroda, a desnica želi da se distancira od svega što ih povezuje s drugim narodima. To je mnogo svetliji način borbe. Mogu dve strane da imaju različitu istoriju, primer je Nanking. Japanci to zovu incident a za Kineze je masakr. U Evropi je drugačije, 9. maj i Dan D obeležavaju i Nemci, za Evropu bi bilo bolje da se obeležavaju manje konfrontirajući datumi. Nije dobro da rođendan jedne države bude etničko čišćenje”, smatra Marković.

Predrag Marković je istakao da Srbija odavno učestvuje u komemoracijama u Vukovaru.

“Ako gledamo na duže staze, hrvatske izbeglice su se vratile kućama, a posledica Oluje je da se srpska zajednica nije vratila. Sigurno je bilo patnje na obe strane. Ali na duge staze Oluja je izbrisala jednu zajednicu”, rekao je.
On smatra i da političari odgovaraju na signale iz biračkog tela, kao i da u nekim grupama u narodu postoji netrpeljivost, pre svega među veteranima u Hrvatskoj, i da onda političari u borbi za glasove pokušavaju da ugode ekstremističkim grupama.

“Nije slučajno da je Slovenija najbogatija, oni nemaju problem s nacionalizmom. Uspešne države se ne osvrću na prošlost, to treba ostaviti istoričarima, a budućnost treba da bude na programu života građana”, naglašava Marković.

Govoreći o radu Tribunala u Hagu, Marković je rekao da je jedina korist tog suda to što je skupljeno na milione dokumenata.
“Neprinicipijelan je, ta trgovina, puste jedne hrvatske generale, a onda oderu Hrvate iz Bosne. Jedini princip tog suda je da ko je sarađivao sa SAD je imao šanse da se izvuče”, naveo je Marković.
“Mislim da se Srbija dosta suočila s prošlošću, kod nas je veliki broj ljudi optužen za zločine. Treba imati poštovanje za sve žrtve, ali da Hrvatska pokaže više razumevanja za povrtatak Srba, oni mogu da se vrate, ali država ih ne podstiče”, rekao je Marković.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.