Најновије

Радна акција Социјалистичке омладине и Форума жена Ваљево Локал

Заједничком радном акцијом Социјалистичке омладине Ваљева, Форума жена СПС Ваљево и Удружења Акцијаша уређен је спомен комплекс посвећен Народном хероју Живану Ђурђевићу на Дебелом Брду. Око 70 учесника радне акције је сакупило око 14 кубика смећа, раскрчило коров, покосило комплекс и офарбало жардињере и засадило цвеће.
– Живан Ђурђевић је рођен 1891.године у селу Балиновић и од ране младости је био симпатизер Комунистичке партије Југославије. У време дејства немачких казнених експедиција у октобру 1941.године је пронашао, близу свог села, тројицу тешко рањених партизана које је сместио у своју кућу, где их је неговао и лечио, а његова кућа постаје сигурно седиште Окружног комитета КПЈ. 1943. године бива опкољен од стране четника Николе Калабића и том приликом су заробљени и он и његова породица. Тражећи да ода другове, тукли су му сина Радомира до смрти. Након тога га доводе на Дебело брдо и покушавају још једном да извуку признање, али он остаје веран својим идеалима и принципима, те га након мучења вежу ланцима за ражањ и пеку на ватри све док није изгубио свест и издахнуо – изјавила је Јована Крстић представник Социјалистичке омладине Ваљева.
Представник Удружења Акцијаша Љуба Крстић је подсетио на овогодишње радне акције и похвалио рад младих социјалиста, са којима је сарадња на обострано задовољство и за опште добро :
– Јако ми је драго што је број учесника ових акција из дана у дан све већи и што сви заједно кроз један вид дружења можемо да урадимо много тога корисног за наш град и земљу.
Милена Досковић председник ваљевског Форума жена СПС-а је истакла да не смемо да заборавимо овакве историјске чињенице и да човек који је завршио свој живот херојски у великим мукама, треба да нас инспирише и да нам да додатни мотив да истрајемо у нашим идејама.


– Потпуно је поразно што смо као друштво дозволили да оваква места, која су посвећена херојима, зарасту у коров, да се споменици скрнаве и да се практично претворе у депонију. Још поразније је да млади данас не знају ко је Живан Ђурђевић, др. Миша Пантић, Жикица Јовановић Шпанац, а ти људи су дали своје животе верујући у бољу будућност! Надам се да ће овакве акције скренути пажњу на херојска дела ових људи, али и да ће имати и едукативни карактер! – изјавио је заменик председника Градског одбора СПС Ваљево.

 

Категорије: Локал|Форум жена