Најновије

Интервју Николе Шаиновића за Информер: Косово су нам отимали још у Дејтону Вести

Од Милошевића је тражено да се наше снаге пре краја 1997. повуку са Косова, али он је то одбио. Милошевић и Туђман су били у контакту, могли су много тога да одлуче, осим две ствари, када ће рат да почне и да се заврши. О томе је одлучивала Америка.
Бивши савезни премијер и високи функционер СПС Никола Шаиновић потврдио је да су западне силе још у Дејтону, новембра 1995. године, током мировних преговора о БиХ хтеле Србији да отму Косово и Метохију! Он је у интервјуу за ‘Експрес’ рекао да је од Милошевића у Дејтону затражено да се српске снаге пре краја 1997. повуку са Косова, а да се онда преговара о самоуправи. Шаиновић је говорио и о рату у бившој Југославији и контактима Милошевића и Туђмана.

* Више пута су ме људи питали да ли су се Туђман и Милошевић договарали. Да ли су били у контакту. Јесу. Не константно, то је осцилирало. Они су много тога могли да одлуче, осим две ствари – када ће рат да почне и када ће да се заврши. О томе је одлучивао Велики Контролор. Имам из Хага документ о разговору Холбрука с Туђманом у Загребу. Туђман каже: “Ми можемо да уђемо у Бањалуку.” Холбрук одговара: “Ја не могу да одлучим шта ћете ви да радите, само не би било добро да улазите, па да излазите.” И каже му још: “Идем сад код Алије, његово мишљење ми је битно, а онда идем код Милошевића.”

Холбрук зауставио ‘Олују’

* То је био шпиц ‘Олује’. Прети пад Бањалуке, Милошевић бесни, пита какав је то начин. А из Милошевићеве канцеларије Холбрук пред њим зове Туђмана и каже: “Овог момента ме звао председник Клинтон и наредио ми да вам пренесем да од овог момента обуставите ‘Олују’. И Туђман каже: Разумем.”

* Када је пала Западна Славонија, ми смо реаговали најоштрије, осуђивали смо, а они су нас тестирали да ли можемо да се не покренемо. А ми нисмо смели да угрозимо споразум о Босни. Тако да та прича да је Милошевић плански жртвовао Крајину уопште не стоји…

И Вук и Шешељ би учинили исто

* Да ли смо могли да кажемо: Србија је држава, све друге републике су државе, демократија је свуда и ми немамо ништа с тим… То је тако некако рекао Совјетски Савез. Али стање свести у Србији је било другачије. Не само код Милошевића, него и код других партија. Па није ваљда СПО био за то да се напусте Срби у Крајини?! Сећате се, направили су били ону гарду… Да ли је Шешељ био за то? Свако ко ме пита да ли смо се снашли, ја га питам да каже шта би он урадио 1990. Не шта би урадио сада. Да ли би прихватио распад Југославије?
* План ‘Олује’ је направљен тако да је кључан напад на цивилно становништво, а не на прву војничку линију војске Крајине. Напад на Крајину почиње ракетирањем Книна хиљадама ракета из вишецевних бацача, без иједног артиљеријског зрна које пада на линију одбране. То траје цео дан. Кад престане, грађани масовно беже, а онда војници РСК крећу за њима, јер су ту њихова деца, родитељи, супруге… Сви беже! Настаје распад фронта код Книна без директног сукоба две војске.

* Ми смо покушали да тај народ из ‘Олује’ дистрибуирамо на целу територију Србије. Била је идеја да један део људи, који то хоће, оде на Косово. Али од целог тог корпуса, од око 250.000 људи, на Косово је отишло само 5.000. Да не би дошло 250.000 у Београд, покушавали смо да иду делом у Војводину, делом у централну Србију и на Косово. Али не можете људе негде на силу послати, без њихове сагласности. Било је покушаја да се уради дисперзија, али је то дало делимичне резултате. Око 5.000 људи се населило на Косово и, нажалост, доживело, још једну драму.

Везане руке на Косову

* Имали смо војну претњу и у Дејтону у вези са Косовом. Милошевићу је речено кад је дошао у Дејтон: Дајте да решимо и Косово. Од Милошевића је тражено да се наше снаге повуку с Косова до краја 1997. Да се повуку и војска и полиција, да се практично преда контрола над КиМ, а онда ћемо као да разговарамо о самоуправи. Милошевић је рекао да о томе нема разговора.

* Ми смо после много уложили у преговоре са Руговом, Ватикан је ту био преговарач. И онда почиње да се појављује ОВК, у почетку као минорна снага. А када почиње да се шири, нама су полувезане руке. Ако интервенишемо, Американци ће рећи да Милошевић опет иде силом. Друго, разбићемо преговоре са Руговом. Треће, ако пустимо да се ОВК превише шири, узеће нам Косово. Ако се супротставимо, напашће нас Американци.

* Усред бомбардовања, на вашингтонском састанку поводом 50 година НАТО предложене су две опције. Једна је 200.000 војника за копнену интервенцију, што је шокирало европске лидере. И друга је – овластити команду НАТО да заврши тај рат. Онда долази предлог резолуције УН који садржи неколико наших црвених линија још из Рамбујеа – државна територија је цела, разоружање и демобилизација ОВК, останак дела наших трупа, контрола и заштита Срба и премештање свега у УН.

Извор: Информер