Најновије

Вељко Одаловић за РТС: Србија има највећи капитал јер говори истину, остали лажу Вести

 

Србија је обележила годишњицу егзодуса 250.000 Срба из Хрватске. Тада је убијено или нестало више од 1.800 српских цивила. О томе где смо данас, 24 године након “Олује” за Јутарњи програм РТС-а, говорио је генерални секретар Министарства спољних послова и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Вељко Одаловић је нагласио да је операција “Олуја” највеће етничко чишћење које се десило у Европи после Другог светског рата и да се мора називати правим именом.

“Очигледно је да су неке државе већ тада биле опредељене да праве етнички чисте државе, а оне су могле да се створе само злочинима, убиствима или протеривањем једног дела становништва. Срби су највеће жртве ових дешавања”, рекао је Одаловић.

Генерални секретар МСП-а истакао је да није проблем у Фрањи Туђману и политици коју је водио са људима око њега, већ у међународној заједници која је са њима све планирала и подржала.

“Нису могли да се догоде овакви злочини и протеривање становништва, а да није добијена сагласност. Талас признања након отцепљења држава најбоље показује сценарио распада бивше Југославије. Срби се нису уклапали у тај сценарио јер су веровали да треба да останемо заједно на просторима где смо и били и да разјаснимо односе ради заједничког бољитка”, рекао је Одаловић.

Нагласио је и да је само Србија наставила да функционише на мултиетничком принципу и да се једино у Србији ништа по том питању није променило.

Одаловић сматра да је јавно мњење држава у којима су се злочини дешавали затровано и да то мора да се мења.

Србија има највећи капитал јер говори истину. Остали лажу. Шта слави данас Хрватска? Три четвртине убијених су били стари људи који су избегли као деца усташки нож четрдесетих година. Када видите структуру тих људи, Хрватска би морала макар да ћути, ако не да осуди злочине”, истакао је Одаловић, који је и председник Комисије за нестала лица.

“Нема помоћи за српске жртве” 

И након 24 године постоје породице које нису пронашле своје изгубљене.

Из сукоба са простора бивше Југославије има око 11.000 несталих лица у овом тренутку. Са Косова и Метохије их има 1.653 лица, међу којима 570 Срба и осталих неалбанаца, навео је Одаловић.

“Комисија за нестала лица је на бази документације међународних институција идентификовала масовну гробницу коју смо у мају открили. Та документација је била доступна свима, али нико није желео да покрене било шта, а то је само један показатељ како се међународна заједница односила према српским жртвама”, нагласио је Одаловић.

Рекао је и да је евидентан све слабији утицај међународних представника на Косову и Метохији.

Додао је да је проблем то што се не може очекивати помоћ од људи који седе у тим институцијама јер су извесно починили злочине и треба да одговарају за њих.

Коментаришући позив албанске докторке и посланице у косовској скупштини Тиме Кадријај у суд у Хагу, Одаловић је рекао да је истрага вероватно усмерена према “Жутој кући”, али не заборавља ни остале злочине за које су Специјалном тужилаштву достављени докази и сведоци.

Одаловић: Паника у Приштини

Када је реч о могућем повлачењу признања Косова од стране Сомалије, Одаловић је подсетио да министар Дачић већ годинама интензивно ради на упознавању свих земаља о ситуацији на Косову и Метохији и последицама признавања косовске независности.

“У Приштини је паника јер се руши оно за шта су мислили да је већ изграђено. Не знају више која ће земља следећа повући признање јер знају којим су га методама добили. То је процес који траје и биће још доста Сомалија”, закључио је Вељко Одаловић.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.