Најновије

Бранко Ружић: Србија ће добити 1.272 нова инспектора Вести

 

Влада Србије усвојила је Трогодишњи акциони план за запошљавање инспектора и других службеника у републичким инспекцијама, који предвиђа запошљавање укупно 1.272 инспектора до краја 2021. године.

То значи да ће, према том плану, до краја ове године бити запослено 298 инспектора, у 2020. години 504 инспектора, а у 2021. години 470 инспектора.

„Од како сам се, као министар, сусрео са реформом инспекција, схватио сам њену комплексност, као и значај који она има, како за привреднике, тако и за наше грађане. Истовремено, инспекције својим људством и опремом не могу да испрате све захтеве реформе и стога ми је драго да смо, као влада, стали заједно испред одлуке да се инспекције опреме, оснаже зарад бољег привредног амбијента и добробити грађана Србије. Ово је успех целе владе и партнера, а то су ЕБРД, УСАИД, НАЛЕД, амбасаде Норвешке и Холандије“, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Он је прецизирао да се Министарство претходних година борило за координисанији, транспарентнији и ефикаснији надзор, саветодавну улогу инспектора према лојалним привредницима и репресивније мере према онима који свесно угрожавају здравље, безбедност, нашу имовину и околину.

У том погледу, Министарство је урадило анализу капацитета и републичких и локалних инспекција, што представља основ за овај закључак Владе Републике Србије.

Ресорна министарства ће ове, и у наредне две године, у складу са Трогодишњим акционим планом расписати јавни конкурс за попуњавање извршилачких радних места која обухватају послове инспекцијског надзора.

Влада Републике Србије је 5. априла усвојила Акциони план за спровођење Националног програма за борбу против сиве економије за 2019. и 2020. у оквиру кога је и мера која предвиђа достизање неопходних људских и материјалних капацитета инспекција и увођење нових критеријума за вредновање рада инспектора.

Трогодишњи Акциони план урађен је на основу Функционалне анализе капацитета републичких инспекција, коју је радило Министарство државне управе и локалне самоуправе и њен је саставни део.

У анализи је процењен неопходан, односно оптималан број инспектора по областима инспекцијског надзора, те број и оспособљеност службеника који обављају аналитичке, правне, административне и ИТ послове у инспекцијама, укључујући и послове процене ризика, планирања, правне послове и послове унутрашње контроле инспекција и може се пронаћи на интернет презентацији Министарства државне управе и локалне самоуправе

Министар подсећа да је Влада Србије недавно усвојила и уредбу којом је омогућено да републички инспектори добију звање самосталног саветника и веће плате, наводи се у саопштењу Министартства.

Унапређењем у звање самосталног саветника и повећањем коефицијента, зарада инспектора износиће између 60.000 и 70.000 динара, у зависности од резултата које су показали у претходном периоду.

Инспекторима у локалним и покрајинским инспекцијама прошле године увећан је коефицијент за рад на терену, што је створило услове да им плата буде повећана до 20 одсто.

 

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.